Companii

Petroceltic îşi restrânge operaţiunile în România pentru a-şi reduce costurile

Petroceltic îşi restrânge operaţiunile în România pentru a-şi reduce costurile

Autor: Florentina Dragu

11.02.2015, 14:16 333

"Petroceltic a implementat un program pentru a reduce cheltuielile curente prin scăderea cu 40% a costurilor cu filialele şi cu 15% a costurilor operaţionale în Egipt şi Bulgaria", se arată într-un comunicat trimis acţionarilor Petroceltic, în replică la o serie de acuzaţii cu privire la planurile de afaceri ale conducerii companiei lansate de Worldview Capital Management, cel mai mare acţionar al Petroceltic, cu o participaţie de 28%.

Investiţiile Petroceltic din acest an se vor concetra pe activităţile de producţie şi dezvoltare din Algeria, Egipt şi Bulgaria, potrivit comunicatului.

Petroceltic, companie înregistrată în Irlanda, are operaţiuni de explorare, producţie şi dezvoltare în Algeria, România, Egipt, Bulgaria, Kurdistanul irakian, Italia şi Grecia.

În România, Petroceltic deţine 40% din drepturile comerciale asupra blocurilor Ex-28 Est Cobălcescu şi Ex-27 Muridava în sectorul românesc al Mării Negre şi este operatorul lucrărilor de explorare din aceste perimetre, care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi.

La începutul anului trecut, compania a anunţat un buget de investiţii de 27 de milioane de dolari pentru perimetrele din România, unde intenţionează să foreze trei puţuri de exploatare. Compania a obţinut în octombrie 2011 licenţe de exploatare pentru o perioadă iniţială de trei ani, care poate fi extinsă cu până la şapte ani.

Petroceltic estima cheltuieli de investiţii pentru anul trecut în valoare totală de 100 milioane de dolari în perimetrele în care operează.

În octombrie, compania a primit o ofertă de preluare din partea producătorul de energie Dragon Oil, înregistrat în Marea Britanie, în schimbul a 800 milioane de dolari. O lună mai târziu, Dragon Oil şi-a retras oferta, invocând condiţii de piaţă dificile pe fondul scăderii puternice a preţului pretrolului.

AFACERI DE LA ZERO