Companii

Petroliştii sârbi de la NIS plănuiesc extinderea în România

Petroliştii sârbi de la NIS plănuiesc extinderea în România

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

02.09.2011, 16:15 758

Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de grupul rus Gazprom, a anunţat vineri că vrea să se extindă în România, Bulgaria, Ungaria şi Bosnia şi a înfiinţat subsidiare în aceste ţări, transmite Reuters.

Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului Gazprom, a plătit în 2009 400 milioane euro pentru 51% din acţiunile NIS şi şi-a urcat participaţia la 56,15% în luna martie a acestui an, pentru alte 40,3 milioane euro.

NIS a înregistrat un profit net de 21,4 milioane euro în prima jumătate a acestui an, faţă de o pierdere de 9,6 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a arătat că vrea să-şi tripleze producţia de petrol şi să-şi dubleze vânzările până în 2020, pentru a deveni liderul regional al pieţei.

"Înregistrarea subsidiarelor în România, Bulgaria, Ungaria şi Bosnia este un pas al NIS către realizarea strategiei de dezvoltare a afacerilor din regiunea Balcanică şi prima fază a intrării active pe aceste pieţe", se arată într-un comunicat transmis vineri de NIS.

NIS şi compania East West Petroleum Corporation, cu sediul în Canada, au semnat în luna mai un acord pentru dezvoltarea a patru blocuri de explorare de petrol şi gaze în România.

Anterior, NIS anunţase că vrea să investească 740 milioane de dolari în 2012 pentru modernizarea a două rafinării, pentru a aduce calitatea carburanţilor produşi la standardele Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO