Companii

Petrolul mai scump aduce 34% in plus la afacerile Lukoil

Petrolul mai scump aduce 34% in plus la afacerile Lukoil

Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania: "In primele sase luni ale anului am inregistrat un profit net de 11,9 mil. $ (7,7 mil. euro), in scadere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Impactul cresterii pretului la pompa influenteaza pozitiv cifra de afaceri, dar cheltuielile de aprovizionare cresc, ceea ce are un impact negativ asupra profitului net.

12.08.2008, 14:05 27

Lukoil Romania, filiala locala a grupului petrolier rus Lukoil, a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 1,035 mld.$ (673,14 mil. euro), in crestere cu 34% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, desi vanzarile companiei in volume au scazut cu 2% in perioada analizata. Barilul scump de titei a compensat in valoare ceea ce compania a pierdut in volume. Reversul medaliei a fost insa cresterea cheltuielilor de aprovizionare, ceea ce a avut un impact negativ asupra profitului net al companiei, Lukoil Romania pierzand in primul semestru 33% din castigul net de 17,6 mil. $ (13,2 de mil. euro) inregistrat in primele sase luni ale anului trecut.
"Ca si companie petroliera, este imposibil sa nu ai afaceri mai mari in contextul in care barilul era anul trecut in aceasta perioada (primul semestru) 59,7 dolari, iar anul acesta media a urcat la 102,9 dolari. Profitul operational inregistrat in aceasta perioada a fost de 34,7 mil. $ (22,5 mil. euro), cu 2,5 mil.$ mai mic decat estimarile noastre initiale si cu 17% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele sase luni ale anului am inregistrat un profit net de 11,9 mil. $ (7,7 mil. euro), in scadere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Impactul cresterii pretului la pompa influenteaza pozitiv cifra de afaceri, dar cheltuielile de aprovizionare cresc, ceea ce are un impact negativ asupra profitului net", spune Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania. Cheltuielile pe tona comercializata de combustibil au crescut cu 13 dolari fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Exprimate in volume totale, vanzarile in tone au fost la nivelul a 98% din ceea ce am inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, am reusit la nivelul vanzarilor prin statii sa inregistram o crestere de 4%. In total am comercializat aproximativ 700.000 de tone combustibil", a mai precizat Tampiza. El spune ca firma nu va aloca anul acesta fonduri pentru extinderea retelei de benzinarii, cele 300 de puncte de alimentare prin care rusii controleaza 25% din piata locala fiind suficiente pentru indeplinirea obiectivelor stabilite pentru piata locala. "Nu vom mai investi in extinderea numarului de benzinarii. Consider ca prin cele 300 de puncte de alimentare pe care le detinem reusim sa ne atingem obiectivele propuse. Oricum, cred ca vom investi in jur de 15 mil.$ (10 mil. euro) in realizarea unor snack-baruri sau in reinnoirea aspectului unor benzinarii", a mai spus Tampiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO