Companii

Petrom a iesit din afacerea Butan Gas

Petrom a iesit din afacerea Butan Gas

Click pentru imaginea marita

04.03.2008, 15:08 172

Tranzactia a avut loc la sfarsitul anului trecut, dupa ce Petrom a preluat activitatile Shell Gas Romania, in conditiile in care participatia Petrom scazuse de-a lungul timpului de la un pachet initial de 43% din actiunile companiei la 6%, cat avea inainte de derularea acestei tranzactiei. Petrom si Butan Gas au format in 1996 un joint-venture prin intermediul caruia Butan Gas beneficia de o retea extinsa la nivelul intregii tari pentru distributia de produse prin intermediul Petrom.
"Am finalizat achizitia participatiei Petrom din cadrul Butan Gas Romania destul de recent. De la momentul intrarii Petrom in joint-venture-ul cu noi, participatia lor s-a redus treptat de la 43% pana la 6%. In aceste conditii era un pas logic pentru Petrom sa iasa din aceasta afacere mai ales dupa preluarea Shell Gas Romania", a declarat Florin Preda, directorul general al Butan Gas Romania. Scaderea participatiei Petrom a intervenit in contextul in care compania nu a subscris la majorarile de capital prin intermediul carora au fost derulate investitiile in dezvoltarea Butan Gas pe piata locala. Totodata, potrivit reprezentantilor companiei, modelul de business adoptat de Butan Gas pe pietele pe care activeaza presupune reinvestirea integrala a profitului obtinut din operatiuni, fara acordarea de dividende. Reprezentantul companiei nu a dorit sa declare valoarea tranzactiei.
Exclusiv pe segmentul de GPL, investitiile grupului aferente acestui an sunt in valoare de 15,5 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut investitiile realizate de Butan Gas au fost in valoare de 9,5 milioane de euro.
Butan Gas detine in prezent o cota de piata de 19% si intentioneaza sa ajunga anul acesta la 23%, prin dezvoltarea retelei detinute, si nu prin achizitii. Reprezentantul companiei a admis ca se afla in negocieri avansate cu mai multe companii in vederea unor posibile achizitii, dar nu a dat mai multe informatii. Tranzactiile Butan Gas se inscriu intr-o tendinta generala remarcata la nivelul pietei de profil unde anul trecut au avut loc doua deal-uri importante.
Petrom a preluat activitatile Shell Gas Romania, iar Crimbo Gas, companie controlata de directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo, Cristi Borcea, a fost vanduta catre grupul olandez SHV, negocierile fiind in derulare. Ambele tranzactii au o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro fiecare.
Una dintre principalele schimbari pe care le va aduce anul acesta in strategia de business a Butan Gas este intentia grupului de a intra pe piata producerii de energie din surse regenerabile, in special in parcuri eoliene, si de a investi pe segmentul imobiliar.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, bugetul de investitii exclusiv pentru Bucuresti in domeniul imobiliar va fi de 200 de milioane de euro in urmatorii doi ani, declara la jumatatea anului trecut presedintele executiv al grupului, Veronica Daniela Gusa de Dragan, sotia omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, intr-un interviu acordat Mediafax.
"Anul acesta cred ca piata de profil va creste cu 10% comparativ cu anul trecut, acesta fiind cel mai mare ritm de crestere fata de celelalte piete pe care activam. Romania ocupa locul trei in cadrul grupului in functie de volumele vandute", spune reprezentantul Butan Gas. Potrivit datelor furnizate de companie, anul acesta piata de profil va atinge un nivel de 500.000 de tone, iat cantitatile pe care intentioneaza sa le comercializeze sunt de 112.000 de tone pentru anul acesta.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 68,3 milioane de euro, in crestere cu 20% si un profit operational de 1,4 milioane de euro. La nivel international, grupul este prezent in zece tari, inclusiv Romania, si ruleaza afaceri de un miliard de euro. Grupul a fost infiintat in anul 1948, iar din anul 2001, Iosif Constantin Dragan i-a cedat conducerea operatiunilor sotiei lui. Principalii jucatori de pe piata de profil sunt Petrom cu o cota de aproximativ 30%, care acum include si activitatile Shell Gas Romania, fostul numarul doi de pe piata, Butan Gas cu 19%, Rompetrol Gas cu aproximativ 7% si Crimbo Gas cu aproximativ 10% care va fi cumparat de grupul olandez SHV, cel mai important grup de profil la nivel european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO