Companii

Petrom a plătit anul trecut 40 mil. euro după un control al ANAF

Petrom a plătit anul trecut 40 mil. euro după un control al ANAF

Autor: Roxana Petrescu, Marius Radu - Mediafax

13.01.2011, 23:59 175

"Anul trecut, după finalizarea controlului la o anumită companiepetrolieră, auto­ritatea a impus acesteia plata unei sume de 55mil. euro", a declarat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

Potrivit unor surse din ANAF, această sumă a fost plătită dePetrom în contextul în care compania a înregistrat în contabilitateanumite cheltuieli care nu se încadrează în categoria cheltuielilordeductibile. Conform unor surse din piaţă, suma plătită de Petrom afost de circa 40 de milioane de euro, sumă care include şi anumitepenalizări.

"A fost un control de rutină prin care repre­zentanţii ANAF auanalizat docu­mentele contabile pe mai mulţi ani de zile alecompaniei. A fost un control de fond iar suma de faţă nu este oamendă. În urma acestor controale anumite cheltuieli deductibile aufost considerate de către inspectorii ANAF ca fiind nede­ductibile.Compania a decis virarea acestei sume în cursul anului trecut", auexplicat surse din Petrom, precizând că suma nu a afectat com­paniaţinând cont de rulajul mare al firmei.

În linii mari, cheltuielile deductibile sunt cheltuielile carese scad din venituri pentru a se calcula profitul impozabil. Prinînre­gistrarea unor cheltuieli deductibile mai mari, nivelulprofitului impozabil scade şi deci şi impozitul pe profit datoratstatului român este mai mic. Practic, suma colectată de ANAF, ceade 55 de milioane de euro, reprezintă diferenţa la impozitul peprofit rezultată din recalcularea cheltuielor nedeductibile.

Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut unprofit net de 1,4 miliarde de lei (circa 336 de milioane de euro),în creştere cu 46% comparativ cu perioada similară din 2009.Afacerile companiei au ajuns la 13,1 miliarde de lei (3,1 miliardede euro), cu 11% mai mari faţă de primele nouă luni din 2009.

Concomitent cu acest anunţ, şeful ANAF a mai precizat căîncepând cu ziua de miercuri, instituţia pe care o conduce aînceput inspecţii fiscale inopinate la sediile companiilorpetroliere, acţiuni care vizează în principal modul de formare apreţurilor, profitul impozabil şi înregistrarea cheltuielilor încontabilitate.

El a arătat că, dacă în urma acestor controale se vor constatanereguli, cum ar fi "mutări" de pe o firmă afiliată pe o altă firmăafiliată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vadeclanşa inspecţie fiscală generală la compania respectivă.

"Deocamdată nu am nişte elemente foarte clare. Abia în cursulacestei după-amiezi i-am chemat pe colegii din control

să-mi prezinte un raport al principalelor constatări", a maispus Blejnar.

Demersul ANAF vine la solicitarea premierului Emil Boc, care încadrul unor declaraţii făcute la începutul acestei săptămâni a spuscă doreşte să se verifice "gradul de profit pe care îl au cei caremăresc rapid preţul la benzină", fără a exclude posibilitateataxării acestor câştiguri.

De cealaltă parte, petroliştii spun că sunt deschişi săcolaboreze.

"Au trecut doi inspectori pe la noi care au cerut ceva documentelegate în principal de formarea preţului. Le-am pus la dispoziţieaceste documente", spun surse din companiile petroliere.

Încă de la sfârşitul anului trecut, s-au evidenţiat mai multedeclaraţii în ceea ce priveşte evoluţia preţului la carburanţi. Încontextul în care condiţiile economice s-au deteriorat încontinuuîn ultimii doi ani de criză, benzina şi motorina au continuat să sescumpească chiar şi în ciuda regresului înregistrat de cererea decarburanţi.

De exemplu, guvernatorul Băncii Na­ţionale, Mugur Isărescu, adeclarat în luna noiembrie 2010 că preţurile combustibililor pepiaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principaliifactori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelegemecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate deproducători.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România suntOMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL şi OMV. Pe piaţă sunt înprezent circa 2.000 de puncte de alimentare cu carburanţi, dintrecare 600 se află în posesia benzinarilor particulari.

Statul va stabili luni cu Rompetrol calendarul pentrurecuperarea datoriei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO