Companii

Petrom: Accesam pietele de capital pentru sustinerea investitiilor

10.02.2009, 17:14 19

Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca are in vedere accesarea pietelor de capital pentru a-si putea sustine programul de investitii de 1,5 mld. euro anual pana in 2010, cele mai recente discutii fiind purtate cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cu Banca Europeana de Investitii (BEI).

Recent, Petrom a anuntat contractarea unei linii de credit de 500 mil. euro de la actionarul majoritar, grupul petrolier austriac OMV, dupa ce compania mai luase de la un consortiu de banci o linie de creditare de 375 mil. euro. Sumele pe care Petrom le-ar putea lua de la BERD si BEI sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. "Proiectele de finantare pentru care compania poarta discutii cu BERD si BEI vizeaza acoperirea nevoilor financiare ale companiei, inclusiv finantarea proiectului de constructie a unei centrale pe gaze si a proiectelor de mediu", spun reprezentantii Petrom.
Potrivit site-ului BEI, pe data de 3 februarie anul acesta a fost aprobat un credit de 250 de milioane de euro pentru finantarea investitiei intr-o unitate de productie de energie de 860 MW, estimata la 500 de milioane de euro, si anuntata de Petrom de mai bine de un an.
"In ultimii trei ani si jumatate investitiile au fost sustinute din majorarea de capital realizata de OMV la momentul privatizarii si prin cash-flow-ul generat de activitatile noastre. In prezent, Petrom se concentreaza asupra imbunatatirii cash flow-ului intern, insa are in vedere si accesarea pietelor de capital", mai spun reprezentantii companiei.
Petrom mai spune ca programul de finantare a fost agreat inca din luna iunie a anului trecut, primul pas al acestei strategii de finantare fiind obtinerea unei linii de credit pe termen mediu de 375 de milioane de euro in octombrie, anul trecut, urmata apoi de o linie de credit de la OMV.
"Petrom poarta in mod curent discutii cu bancile ca parte a activitatii sale curente in vederea asigurarii finantarii necesare sustinerii procesului de modernizare si restructurare, aflat in desfasurare. Practica in cazul unor institutii financiare internationale cum ar fi BERD sau BEI este de a publica descrieri ale proiectelor pentru care a fost solicitata finantarea, inaintea aprobarii finale a acestora", mai spun reprezentantii Petrom. Potrivit surselor citate, pana in prezent compania nu a mai semnat niciun imprumut in afara celor deja anuntate.
In primele noua luni din 2008, profitul net al Petrom a fost de 2,29 mld. lei (630,8 mil. euro), in crestere cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar afacerile au fost de 13 mld. lei (3,58 mld. euro), in crestere cu 50%. Profitul companiei a fost afectat insa de doua masuri de constituire de provizioane, unul pentru dseprecierea valorii rafinariei Arpechim si unul pentru litigiile cu salariatii. Aceste provizioane au eliminat circa 300 mil. euro din castigul Petrom, companie cu o capitalizare de 2,1 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO