Companii

Petrom este cel mai profitabil activ al OMV: cu 15% din vânzări aduce 35% din câştigurile austriecilor

Petrom este cel mai profitabil activ al OMV: cu 15% din vânzări aduce 35% din câştigurile austriecilor

Autor: Andrei Chirileasa

11.05.2011, 23:54 805

La şase ani de la privatizare Petrom (SNP) rămâne cea maiprofitabilă achiziţie a grupului austriac OMV, având de departe ceamai mare contribuţie la profitul operaţional al grupului dintreoperaţiunile externe.

În primul trimestru, Petrom a contribuit cu 35% la profituloperaţional (EBIT) al OMV, deşi la nivel de afaceri ponderea ascăzut la 15%, ca urmare a achiziţiei de către austrieci acompaniei turceşti Petrol Ofisi de la grupul Dogan pentru circa unmiliard de euro în octombrie 2010. Petrol Ofisi, care deţine o cotăde 37% pe piaţa de distribuţie a carburanţilor din Turcia, acontribuit în primul trimestru cu doar 8 mil. euro la profituloperaţional al OMV, adică circa 1%.

OMV a preluat controlul Petrom în 2004, plătind statului român690 mil. euro pentru 33% din acţiuni şi majorându-şi participaţiala 51% în urma unei majorări de capital de circa 850 mil. euro(bani care au intrat în companie).

Petrom este principalul activ al OMV pe segmentul de explorareşi producţie (E&P), care este cel mai profitabil în prezentdatorită creşterii puternice a preţului petrolului. În primultrimestru producţia de ţiţei şi gaze a Petrom a reprezentat 61% dinproducţia totală a OMV, în creştere faţă de anul trecut, încondiţiile în care conflictele din Libia şi Yemen au afectatoperaţiunile OMV în aceste ţări. La nivel de rezerve de ţiţeiPetrom deţine de asemenea circa 60% din rezervele OMV.

De altfel, OMV a arătat clar că principalul lor interes înRomânia este producţia de ţiţei, segment către care s-au îndreptatcele mai mari investiţii în ultimii ani, în timp ce pe partea derafinare austriecii şi-au redus investiţiile şi au închis rafinăriaArpechim.

În acest context, multe dintre întrebările adresate ieri deanaliştii băncilor străine CFO-ului OMV David Davies în cadrulteleconferinţei ocazionate de prezen­tarea rezultatelor la treiluni sunt legate de Petrom şi de operaţiunile din România.

Ce spune Davies despre Petrom?

Producţia de hidrocarburi din primul trimestru a fost pesteaşteptări. "Pe segmentul de producţie în România a depăşit planul,acesta fiind rezultatul investiţiilor din ultimii ani. Sperăm să nemenţinem."

Petrobrazi nu va fi niciodată o rafinărie de top. "Princi­palulrol al Petrobrazi este să transforme pro­ducţia din România înproduse fungibile pentru piaţa românească. Petrobrazi nu va finiciodată o rafinărie de top, dar credem că va produce un profitrespectabil."

Liberalizarea preţului la gaze este puţin probabilă. "Nu esteniciun semn că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat (înprivinţa liberalizării preţului la gaze - n. red.)."

Revenirea pieţei româneşti începe să se vadă. "Vedem primelesemne ale unei reveniri în România, în special pe segmentulen-gros. Pe retail volumele sunt încă sub presiune." Încă nu s-aluat o decizie privind producţia în Marea Neagră. "Am făcut alăturide Exxon prospectări 3D în Marea Neagră, dar încă nu s-a luat odecizie în privinţa realizării de foraje şi începeriiproducţiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO