Companii

Petrom face profit mai mare în al doilea trimestru: 903 milioane lei, creştere de 26%

Profitul Petrom a urcat cu 14% în primul semestru, la 1,7 mld.lei; vânzările au avansat cu 23%

Autor: Stefan Musgociu

10.08.2011, 09:19 955

Petrom, cea mai mare companie românească, a obţinut în al doileatrimestru al anului un profit net de 903 milioane lei, cu 26% pestecâştigul din perioada similară a anului trecut, de 719 milioanelei. În primele trei luni din 2011, grupul a obţinut un profit de841 milioane lei. Rezultatul a fost susţinut de preţul favorabil alţiţeiului şi de revenirea cererii de carburanţi.

Vedeţi aici un articol detaliat despre afacerile Petrom întrimestrul 1

Grupul a înregistrat în al doilea trimestru un EBIT de 1,224miliarde lei, cu 68% peste valoarea din intervalul aprilie - iunieal anului trecut, de 728 milioane lei. În primul trimestru dinacest an, Petrom a avut un EBIT de 1,192 miliarde lei.

Profitul net al grupuluiPetrom a urcatîn primul semestru cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioaneeuro), iar vânzările au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei(2,457 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului şirevenirii cererii de carburanţi şi gaze naturale.

Grupul a înregistrat în primele şase luni aleanului trecut un profit net de 1,526 miliarde lei şi vânzări de8,343 miliarde lei.

"Al doilea trimestru indică obună performanţă operaţională. În contextul unui preţ favorabil alţiţeiului, am beneficiat de creşterea nivelului de producţie şi derevenirea cererii de carburanţi şi gaze naturale, atât în sectorulindustrial, cât şi comercial, în special în România. Pentru primaoară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru alpatrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţieale grupului. În activitatea de explorare am înregistrat recentprogrese semnificative, cu o descoperire potenţial semnificativă degaze (Totea), şi cu decizia de a intra într-o nouă fază aexplorării în zona de apă adâncă a Mării Negre, în parteneriat cuExxonMobil", a declarat în raportul semestrial al companiei,directorul general al Petrom,Mariana Gheorghe (foto).

Ea a adăugat că măsurile deeficientizare implementate au continuat să genereze beneficii dinpunct de vedere al performanţei operaţionale.

"Preţul ridicat la ţiţei a puspresiune asupra marjelor din rafinare şi marketing, ca urmare acreşterii costurilor cu consumul propriu de ţiţei şi a cererii încăreduse în activitatea de retail. Ne concentrăm în continuare pefinalizarea procesului de punere în funcţiune a celor două unităţide generare a electricităţii în a doua parte a anului 2011. Într-oeconomie românească în curs de revigorare, vom continua să punemaccent pe iniţiativele de sporire a veniturilor şi deeficientizare, pentru a susţine performanţa operaţională", aafirmat Mariana Gheorghe.

Preţul ţiţeiului Ural a fostcu 42% mai mare în primul semestru al acestui an decât în aceeaşiperioadă a anului trecut.

EBIT-ul raportat al grupului,de 2,416 miliarde lei (578 milioane euro), a fost cu 44% peste celdin prima jumătate a anului 2010, de 1,675 miliarde lei.

Din activitatea curentă,grupul a consemnat un profit de 2,133 miliarde lei (510 milioaneeuro), în creştere cu 17% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă aanului trecut, de 1,822 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO