Companii

Petrom, profit de 547 mil. euro la nouă luni, în scădere cu 34%: Ne revizuim planurile de investiţii pentru 2015

Petrom, profit de 547 mil. euro la nouă luni, în...

Autor: Roxana Petrescu, Carol Dan

06.11.2014, 08:49 1319

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze local, a înregistrat în primele nouă luni ale anului vânzări de 16,19 miliarde de lei (3,68 miliarde de euro), cu 11% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul companiei s-a diminuat cu 34% în perioada analizată până la 2,4 miliarde de lei (547 de milioane de euro). 

 În primele nouă luni ale anului trecut OMV Petrom a avut un profit net de 3,6 miliarde de lei şi vânzări de 18,1 miliarde de lei.

Compania a anunţat deja că-şi va revizui planurile de investiţii pentru 2015 din cauza contextului de piaţă mai puţin favorabil. În medie, de la privatizarea din 2004, Petrom a investit circa un miliard de euro anual.

"Un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor, rămâne o condiţie chieie pentru viitorul nostru program de investiţii", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom. De anul viitor România ar trebui să treacă la un nou regim de redevenţe pentru producţia de petrol şi gaze.

Ca elemente importante pentru rezultatele Petrom, compania menţionează în raportul pe nouă luni menţinerea producţiei la un nivel relativ stabil, dar şi o profitabilitate mai bună a activităţii de rafinare datorată în special îmbunătăţirii marjei de rafinare a Petrobrazi în urma modernizării. Petrom a finalizat anul acesta un program de investiţii de 600 de milioane de euro în rafinăria Petrobrazi.

"În explorare şi producţie am reuşit să stabilizăm în linii mari producţia din România şi am implementat proiectele de investiţii planificate. În acest an am efectuat cele mai ample investiţii din activitatea de explorare de după privatizare, derulând un program complex de explorare atât onshore, cât şi offshore, cu nouă sonde foarte până în prezent. În Marea Neagră, evaluăm datele obţinute de la sonda Domino-2, în timp ce platfomra Ocean Endeavor forează sonda de explorare Pelican South-1 pentru a testa o nouă structură geologică în perimetrul Neptun. Finalizarea modernizării rafinăriei Petrobrazi generează creşterea planificată, de 5 dolari/baril a indicatorului marja de rafinare ceea ce a contribuit la rezultatul îmbunătăţit pe rafinare şi marketing. În schimb, mediul de piaţă în activitatea de gaze şi energie a rămas dificil, cererea de gaze şi preţurile la electricitate contractându-se", a adăugat Mariana Gheorghe.

La nivel de grup, profitul înainte de dobânzi şi impozitare (EBIT) aferent primelor nouă luni ale anului curent a scăzut cu 24%, de la 4,5 miliarde de lei la 3,4 miliarde de lei.

În perioada analizată, producţia de hidrocarburi a companiei a scăzut cu 2%, de la 49,98 milioane barili echivalent petrol (bep) la 49,11 milioane bep.

Producţia zilnică de hidrocarburi a scăzut tot cu 2%, de la 183 bep la 180 bep.

Producţia de ţiţei a coborât cu 4%, de la 24,08 milioane barili la 23,2 milioane berili, însă producţia de gaze naturale a rămas constantă, la 3,97 miliarde metri cubi.

Costul mediu de producţie al companiei a crescut în intervalul ianuarie-septembrie cu 18%, de la 14,76 dolari/bep la 17,36 dolari/bep, în timp ce preţul mediu realizat la nivel de grup a scăzut cu 2%, de la 96,54 dolari/bep la 94,13 dolari/bep.

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au scăzut în primele nouă luni cu 15%, de la 3,6 miliarde metri cubi (39,13 TWh), la 3,08 miliarde metri cubi (33,39 TWh).

OMV Petrom a produs în intervalul analizat 0,78 TWh de electricitate, cu 57% mai puţin comparativ cu 1,83 TWh în primele nouă luni ale anului 2013. Compania produce electricitate în termocentrala de la Brazi şi într-un parc eolian amplasat în Dobrogea.

Vânzările totale de produse rafinate au coborât cu 10%, de la 3,91 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO