Companii

Petrom respinge ofertele Megaconstruct si Distrigaz Sud pentru achizitia Petrom Distributie Gaze

23.07.2008, 19:42 448

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a decis sa respinga cele doua oferte primite din partea Distrigaz Sud, cea mai mare firma de distributie si furnizare a gazelor naturale locala, si Megaconstruct, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, patronul magazinului bucurestean Unirea Shopping Center, pentru achizitia Petrom Distributie Gaze.
"Am primit o instiintare din partea Petrom in care ni se explica faptul ca firma isi rezerva dreptul de a redeschide procedura de vanzare, nefiind de acord cu ofertele actuale primite. Nu stim cand va fi reluata aceasta licitatie, dar suntem in continuare interesati pentru ca putem sa ne asumam un plan de investitii bun", a declarat Catalin Ivan, directorul general al Megaconstruct, fara a preciza insa nivelul de pret oferit. Ivan spune ca Petrom Distributie Gaze activeaza atat in zona de sud a tarii, cat si in partea de vest si ca cel mai bine ar fi ca urmatoarea licitatie sa se desfasoare pe doua pachete de localitati in functie de zonele deservite.
Reprezentantii Petrom nu au comentat informatia.
"Pe noi ne intereseaza reteaua din partea de sud. Este foarte greu de urmarit o companie care are arii de distributie separate", explica Ivan. Potrivit acestuia primul element al negocierilor il reprezenta pretul, planurile de investitii urmand sa fie analizate in partea secunda a discutiilor. Potrivit unor surse din piata, valoarea ofertelor ar fi situata in jurul sumei de 20 - 25 de milioane de euro, dupa ce initial tranzactia fusese evaluata la sub 50 de milioane de euro.
"Nu am primit o astfel de instiintare", au spus reprezentantii Distrigaz Sud. Reprezentantii Petrom au declarat inca de la inceputul anului faptul ca vor sa vanda Petrom Distributie Gaze deoarece aceasta nu este considerata ca fiind parte din core business.
Afacerile Petrom sunt axate in principal pe explorarea si productia de titei si gaze, compania ducand dupa privatizarea din 2004, cand a intrat in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, o adevarata campanie de renuntare la afacerile care nu faceau parte din activitatea de baza.
In acelasi timp insa, reprezentantii Petrom au mai declarat recent ca in cazul in care nu vor primi oferte satisfacatoare, licitatia ar putea fi amanata pentru ca nu exista nicio presiune legata de vanzarea Petrom Distributie Gaze. Megaconstruct are in portofoliu aproximativ 2.300 de clienti, din care 160 sunt persoane juridice. Reteaua administrata de Megaconstruct este de aproximativ 80 de kilometri si este localizata in judetul Ilfov, in comunele Balotesti, Saftica si Afumati.
Distrigaz Sud administreaza o retea de aproximativ 15.000 de kilometri prin intermediul careia deserveste peste 1,17 milioane de clienti.
Reteaua Petrom Distributie Gaze alimenteaza aproximativ 13.000 de clienti casnici, majoritatea situati in zone rurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO