Companii

Petrom se pregăteşte de investiţii anuale de 1 mld. euro până în 2014 şi spune că independenţa energetică se reduce

Petrom se pregăteşte de investiţii anuale de 1 mld. euro până în 2014 şi spune că independenţa energetică se reduce

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: Credem că România are un potenţial semnificativ de furnizare de energie, care îi poate reduce dependenţa de importuri.

20.06.2012, 00:06 1666

Informaţiile au fost anunţate într-o prezentare către investitori împreună cu strategia companiei pentru 2021. "Având în vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preţurile volatile ale ţiţeiului, un mediu investiţional favorabil cu un regim de reglementare şi fiscal transparent, corect şi predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice şi a realiza investiţiile preconizate", arată Petrom într-un comunicat.

Între 2009 şi 2011 compania deţinută de grupul austriac OMV a investit în medie 1,1 mld. euro pe an, iar sectorul de explorare şi producţie a beneficiat de 64% din suma totală. Strategia pentru 2021 a fost aprobată vineri de către Consiliul de Supraveghere al companiei.

Explorarea şi producţia rămân "coloana vertebrală" a companiei

"Direcţiile strategice ale Petrom pentru 2021 le reconfirmă pe cele existente anterior în Strategia pentru 2015, asigurând astfel continuitate în dezvoltarea companiei, şi corespund strategiei Grupului OMV pentru 2021. Petrom intenţionează să rămână compania integrată de ţiţei şi gaze lider în regiune, cu performanţa durabilă necesară pentru a susţine creşterea potenţială a segmentului upstream în regiunea de vecinătate a Mării Negre. Credem că România are un potenţial semnificativ de furnizare de energie, care îi poate reduce dependenţa de importuri. Petrom este bine poziţionată pentru a susţine sectorul energetic, contribuind astfel la creşterea economică a României", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Domeniul Explorare şi Producţie (E&P) va rămâne "coloana vertebrală a companiei", iar pe termen scurt accentul se va pune pe stabilizarea producţiei convenţionale pentru contracararea în mare măsură a declinului natural şi pe creşterea eficienţei operaţionale.

În acest scop, compania va continua proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, va explora şi dezvolta noi zone de producţie prin extinderea actualelor zone, va aplica tehnologii noi şi va optimiza portofoliul E&P prin parteneriate.

Pentru a îmbunătăţi valoarea pe termen mediu a E&P, Petrom va continua activităţile pentru creşterea factorului final de recuperare a ţiţeiului şi gazelor, explorarea, evaluarea şi dezvoltarea descoperirii de gaze din cadrul blocului Neptun din Marea Neagră, dacă se va confirma viabilitatea comercială, şi extinderea limitelor şi adâncimilor de explorare a hidrocarburilor.

Centrala de la Brazi, în strategia pe termen scurt

În sectorul de Gaze şi Energie activităţile Petrom se vor concentra, pe termen scurt, pe lansarea exploatării comerciale a centralei de la Brazi (860 MW) în a doua parte a anului 2012. Pentru a creşte valoarea portofoliului de gaze, Petrom va urmări să îşi îmbună­tăţească vânzările de gaze şi să promoveze condiţii echitabile de piaţă, conform comunicatului.

Pe termen mediu şi lung, Petrom va explora oportunităţile din surse regenerabile şi va evalua investiţii ulterioare în infrastructura aferentă proiectului gazoductului Nabucco. Totodată, va explora dezvoltarea unui potenţial hub de gaze naturale. În Rafinare & Marketing OMV Petrom va finaliza până în 2014 modernizarea Petrobrazi, rafinărie integrată cu activitatea de E&P, şi va continua să-şi îmbunătăţească operaţiunile, să reducă nivelul costurilor şi să crească eficienţa.

Totodată, compania va continua să modernizeze reţeaua de depozite de carburanţi pentru a sprijini reţeaua de distribuţie prin staţii.

Importurile ar putea ajunge la 40-50%

Independenţa energetică a României se va reduce, importurile urmând să ajungă la 40-50% în 2030 din cauza cererii mai mari de energie primară şi a declinului natural al producţiei interne de hidrocarburi, estimează OMV Petrom.

"Consumul de ţiţei şi gaze va continua să crească şi va reprezenta aproximativ 60% din cererea de energie a României până în 2021. Cu o pondere curentă a importurilor de 20-30%, relativa independenţă energetică a României este probabil să scadă. Până în 2030 se estimează o creştere a importurilor la 40-50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primară şi a declinului natural al producţiei interne de hidrocarburi", arată compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO