Companii

Petru Crăciun, director general Cegedim: Piaţa farma ar putea înregistra o scădere de câteva procente în anul 2017

Petru Crăciun, director general Cegedim: Piaţa farma ar...

Autor: Bianca Dorobanţu

14.09.2016, 11:53 404
Piaţa farma ar putea înregistra o scădere cu câteva procente în anul 2017, continuând tendinţa actuală, a spus Petru Crăciun, director general Cegedim, în cadrul ZF Health & Pharma Summit ’16. Din luna iulie a anului trecut piaţa a scăzut cu 4,4%, în urma impunerii preţului minim la medicamente.
 
„La un an după introducerea preţurilor reduse la medicamente din luna iulie 2015, scăderea totală a pieţei la un an este este de 4,4%, iar scăderea segmentului de medicamente pe baza de prescripţie este de 7,5%, procent care ascunde una din realizări, şi anume introducerea tratamentului pentru hepatită.  Fără acest tratament, scăderea medicamentelor pe bază de reţetă este undeva aproape de 15%. Orice scădere mai mare de 10% înseamna avarie.”
 
Alte declaraţii ale lui Petru Crăciun, director general Cegedim:

„Daca ar fi să judecăm după mecanica cifrelor, şi anul 2017 ar putea însemna o scădere de câteva procente, personal nu cred acest lucru, consider că problema sănătăţii şi a medicilor va fi una din marile probleme pe care le va avea de rez următorul Guvern şi nu cred că vor fi rezolvate.

Faptul că treime din medicamente pe baza de reţetă prezintă risc semnificativ de accesibilitate, mi se pare o situaţie inacceptabilă penrtru o ţară membră UE.

Nevoia de medicamente pe plan european este în creştere. Printr-o suită de acţiuni mai mult sau mai puţin inspirate, se încearcă controlarea creşterii costului. Unele ţări mai mature reuşesc să faca asta mai bine, altele mai imature reuşesc să facă acets lucru mai puţin bine

În ce priveşte structura ca volum şi valoare între medicamentele genrice şi originale, aceasta nu s-a schimbat, există nişte evoluţii, dar nu le-aş eticheta ca fiind relevante.

În urma impunerii preţului minim, au disparut deja aproape 1.000  de medicamente, iar dacă până la sfârşitul anului se va aplica măsura amânată a reglării preţurilor, probabil vom asista la dispariţia între 500 şi 1.000 de produse.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO