Companii

Phillippe Drivon, Novotel: Daca economia nu se dezvolta, hotelurile de lux se vor sufoca

Phillippe Drivon, Novotel: Daca economia nu se dezvolta, hotelurile de lux se vor sufoca

Phillipe Drivon, directorul general al Novotel: Clientii nostri sunt oameni de afaceri, ceea ce inseamna ca dotarile camerelor vor fi destinate acestui segment. Tocmai de aceea, spre exemplu, totul este computerizat.

26.09.2006, 16:22 54

Piata hoteliera de cinci stele din Capitala este deja ocupata de un numar suficient de hoteluri ce fac parte din lanturile internationale de lux, situatia economica actuala determinand o parte dintre hotelieri sa fie sceptici in ceea ce priveste venirea unor noi jucatori, considera Phillipe Drivon, directorul general al hotelului de patru stele Novotel din Capitala.
Cu toate acestea, piata hoteliera bucuresteana inca mai detine o rata de ocupare de 60-70%, ceea ce reprezinta o medie superioara celei europene.
"Depinde foarte mult de dezvoltarea economica a Romaniei daca piata va mai putea absorbi in urmatorii ani hoteluri de patru sau cinci stele. Cred, in schimb, ca este mult mai important ca hotelierii sa se concentreze pe aducerea unor hoteluri din clasa budget", spune acesta.
Daca tariful unei camere Novotel este de 270 de euro, pret care nu include si taxele, pentru o camera la hotelurile budget clientii vor scoate din buzunare aproximativ 100 de euro pe noapte.
In acest sens, reprezentantul Novotel spune ca exista posibilitatea deschiderii pe piata locala a unor hoteluri Etap si Ibis, pentru aceasta fiind vizate orasele mari din provincie, precum Timisoara, Cluj sau Brasov. In momentul de fata, in Romania mai exista trei hoteluri Ibis, doua in Bucuresti si unul in Constanta.
Novotel reprezinta prima investitie proprie a companiei Accor pe piata hoteliera din Romania si al 397-lea hotel Novotel din lume. Potrivit lui Drivon, Accor intentioneaza sa mai aduca in urmatorii ani intre cinci si zece hoteluri pe piata romaneasca. Accor, prezent in Romania din 1994, opereaza sub contract de management hotelul Sofitel din Capitala, cotat la patru stele, iar pe segmentul de trei stele este prezent pe piata locala cu hotelurile Ibis.
Investitia in deschiderea Novotel a fost de aproximativ 35 de mil euro. Hotelul este operat de Accor Hotels Romania, detinut in proportie de 100% de catre Accor Hotels Belgia.
Administratorii companiei sunt Andre Roger Cantiniaux, director pentru Europa de Sud-Est in cadrul lantului Accor, si Ileana Preda, care a ocupat anterior pozitia de director financiar al Accor Services, unul dintre principalii emitenti de tichete de masa din Romania.
De asemenea, actionarii Accor Hotels Romania au mai aprobat incheierea de contracte de comodat si ulterior de inchiriere, avand ca obiect hotelul Novotel, cu societatea Victoria Business Plaza.
Deschiderea oficiala a hotelului a avut loc la inceputul acestei luni, motiv pentru care reprezentantii Novotel nu pot vorbi decat despre previziuni relative.
"Suntem deja in luna septembrie, ceea ce inseamna ca mai avem doar patru luni de activitate in acest an. Mizam pentru aceasta perioada pe un grad de ocupare de 50%. Pentru a inainta cifre exacte este prea devreme, dar suntem increzatori ca lucrurile vor merge bine", a declarat pentru ZF Phillipe Drivon.
Cu toate acestea, luna septembrie va fi una in care hotelul va fi 100% ocupat, datorita Sommet-ului francofoniei, intrucat intreaga delegatie a Frantei va fi cazata aici.
Planul hotelului prevede o capacitate de 277 de camere, un salon cu 300 de locuri, opt sali de conferinta, un centru de fitness cu piscina interioara si magazine. De asemenea, sunt incluse zece apartamente normale si unul prezidential, tarifat la 1.200 de euro pe noapte. Atat magazinele, cat si etajul Executive vor fi deschise anul viitor, acesta din urma fiind dotat cu un sistem check-in propriu.
"Clientii nostri sunt oameni de afaceri, ceea ce inseamna ca dotarile camerelor vor fi destinate acestui segment. Tocmai de aceea, spre exemplu, totul este computerizat", mentioneaza Drivon.
Potrivit acestuia, cea mai mare parte a veniturilor va fi de pe urma inchirierilor de camere, segmentul Food & Beverage fiind pus in subsidiar. Unul dintre avantajele principale ale hotelului il reprezinta locatia, Calea Victoriei, oaspetii fiind atrasi de imediata apropiere de centrul orasului.
Odata cu deschiderea Novotel, Calea Victoriei a devenit zona cu cele mai multe hoteluri de lux, toate aflandu-se intre bulevardul Dacia si bulevardul Regina Elisabeta, pe o distanta mai mica de un kilometru. Majorarea competitiei ar putea influenta politica de preturi practicata de hotelieri. Astfel, marii jucatori ar putea impune noile preturi, in conditiile in care isi permit sa practice tarife promotionale, pentru a-si populariza locatia. In momentul de fata, Novotel are 170 de angajati, urmand ca, pe parcurs, sa fie adusi oameni noi. "Si acum facem angajari. Cautam oameni care sa lucreze pe partea operationala, cum ar fi la receptie", adauga directorul general Novotel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO