Companii

Piata centralelor scade si se indreapta catre energii regenerabile

Piata centralelor scade si se indreapta catre energii regenerabile
25.02.2009, 00:00 180

Piata instalatiilor termice va scadea in acest an cu pana la 20%, la o valoarea de 135-150 de milioane de euro, corectie care va viza in principal vanzarile de centrale termice standard, pe baza de gaz.

Valoric insa, corectia va fi compensata de cresterea vanzarilor de centrale termice cu condensare sau de echipamente pe baza de energii regenerabile, care sunt mai scumpe dar reduc costurile cu 40%, scrie lunarul Business Construct, care va aparea maine impreuna cu Ziarul Financiar.
"Ne asteptam ca industria locala sa inregistreze o scadere a cererii de echipamente termice de pana la 20%, in special in sfera centralelor termice standard. Este insa de asteptat ca valoarea pietei sa ocileze in jurul cifrei de 135-150 de milioane de euro, pe fondul cresterii vanzarilor de centrale termice cu condensare sau ale echipamentelor pe baza de energii regenerabile, precum panourile solare sau pompele geotermale, produse cu o valoare mai mare", a declarat Mariana Neamtu, directorul de marketing al Baxi Romania, prezent pe piata locala cu marcile Baxi, Westen si Roca.
Utilizarea energiilor regenerabile la incalzirea locuintelor reduce costurile energetice cu aproximativ 40%, fata de incalzirea traditionala pe baza de gaze naturale. De altfel, daca ar fi sa realizam o clasificare referitoare la costul surselor de energie folosite pentru incalzirea locuintelor, pornind de la cel mai ieftin la cel mai scump, prima pozitie ar fi ocupata de energia solara, urmata de combustibili solizi, energia geotermala, combustibil gazos si energie electrica, care este cea mai scumpa.
Preturile de achizitie ale echipamentelor pe baza de energii alternative sunt insa mai ridicate decat cele ale centralelor traditionale cu gaz si sunt influentate de evolutia cursului valutar.
"In acest moment piata instalatiilor nu difera fata de aceeasi perioada a anului trecut. Este foarte clar insa ca preturile se vor modifica datorita cursului de schimb. In ceea ce priveste vanzarile din acest an, produsele pe baza de condensatie, cu consum scazut de combustibil, vor deveni din ce in ce mai atractive", a apreciat Paul Vintila, directorul de marketing si vanzari al Vaillant.
Potrivit estimarilor, peste 1,7 milioane de apartamente sunt cuplate la reteaua nationala de termoficare, in acest sens distribuitorii mizand pe accelerarea programului guvernamental "Casa verde", prin care se subventioneaza utilarea locuintelor cu echipamente de incalzire pe baza de energii regenerabile.
"Principalul beneficiu al programului in acest moment este constientizarea necesitatii sustinerii sistemelor cu energie regenerabila ca alternativa la produsele conventionale ce functioneaza pe baza de energii epuizabile", a adaugat reprezentantul Vaillant.
Programul "Casa verde" a fost amanat chiar inainte de a incepe, pentru o perioada nedeterminata de timp, demararea lui fiind programata pe 15 ianuarie 2009. La acea data, ministrul mediului Nicolae Nemirschi declara ca "regulamentul programului a fost facut in graba si cu iz de campanie electrorala. Nu stiu cat de corecta a fost evaluarea firmelor selectate". Din aproximativ 1.957 de firme care au depus dosare pentru inscrierea in program, in ianuarie doar 357 de societati se aflau pe lista instalatorilor validati de catre minister.
De asemenea, un al punct subliniat de catre ministru a fost legat de potentialii beneficiari care si-ar putea instala sistemele de incalzire la casele de vacanta si nu la locuintele permanenete.
 
Ce mai puteti citi
  • Cum se construieste o locuinta bioclimatica
  • Panourile termoizolante, in scadere brusca dupa cresteri de 90%
  • Consumul de ciment inghite toata productia, chiar si in stagnare
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO