Companii

Piaţa cosmeticelor va creşte cu 30% până în 2022, dar insuficient pentru a reduce decalajul faţă de Cehia sau Ungaria

Piaţa cosmeticelor va creşte cu 30% până în 2022,...

Autor: Cristina Roşca

31.07.2017, 20:50 520

Un român cheltuie în medie 60 de euro pe an pe produse cosmetice şi de îngrijire, cu circa 13% mai mult decât în 2013, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă PMR. Cifrele poziţionează piaţa locală departe de Ungaria sau Cehia, care au valori de două ori mai mari, direct proporţionale cu salariile.

Consumul local urmează să crească şi în anii care vor urma pen­tru a ajunge în 2022 la 77 de eu­ro per capita. Avansul de a­proape 30% din perioada urmă­toare nu va fi însă suficient pentru a reduce decalajul care desparte România de ţări precum Cehia sau Un­garia, unde consumul per capita este dublu. De regulă, consumul de cosmetice şi pro­du­se de îngrijre este direct proporţional cu pu­terea de cumpărare şi cu nivelul de trai. Astfel, România se află pe penultimul loc înainte de Bulgaria, cele două ţări fiind la coa­da clasamentului în UE şi în ceea ce priveşte salariul mediu net. Local, salariul lunar net este de circa 500 de euro în medie, de două ori mai mic decât în Cehia şi de 5-6 ori sub cel din Occident. Aceste diferenţe se pot remarca şi în ceea ce priveşte consumul per capita de cosmetice într-o analiză a companiei de cercetare de pia­ţă PMR care ia în calcul cinci ţări, respectiv Ro­­mânia, Bulgaria, Cehia, Ungaria şi Slovacia. „Piaţa de retail de cosmetice din regiunea Europei Centrale şi de Est, ce cuprinde pieţele din Bulgaria, Cehia, Ungaria, România şi Slovacia, a crescut cu 3,9% în 2016 în monede locale, fiind evaluată la 4,6 mld. euro. Toate pieţele din regiune au crescut în monedă naţională, însă cele mai puternice avansuri au fost postate de Ungaria şi România, pe când la polul opus se află Bulgaria”, potrivit raportului PMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO