Companii

Piaţa de birouri este în plin avânt. Florin Furdui, Portland Trust: În fiecare săptămână apare o nouă companie care vrea să îşi deschidă birouri în Bucureşti

Piaţa de birouri este în plin avânt. Florin Furdui,...

Autor: Bogdan Alecu

10.07.2017, 19:45 1423

Dezvoltatorul imobiliar Portland Trust se apropie de o rată de ocupare de 80% în clădirile A şi B din cadrul com­plexului Oregon Park, construcţii care re­prezintă prima fază a dezvoltării proiectului de birouri din zona Barbu Văcărescu din Capitală.

Cele două clădiri au împreună o suprafaţă închiriabilă netă de 44.500 mp, dintre care 35.000 mp, reprezentând circa 80% din suprafaţa totală, sunt deja închiriaţi. Acest procent a fost atins datorită celor şase noi chiriaşi din clădirea B, care au semnat contracte pentru ocuparea unor spaţii de birouri ce se întind pe 14.000 mp, din totalul de 24.500 mp disponibil în clădirea B.

„Segmentul pieţei clădirilor de birouri din România continuă să crească, iar cererea din partea unor clienţi existenţi sau nou intraţi pe această piaţă înregistrează, de asemenea, un trend ascendent. Avem o creştere importantă şi sănătoasă în ceea ce priveşte rata de ocupare, iar alte zone ale capitalei au beneficiat şi ele de apariţia a noi clădiri de birouri“, a subliniat Florin Furdui, Country Manager al Portland Trust în România.

În fiecare săptămână apare o nouă companie care vrea să îşi deschidă birouri în Bucureşti, adaugă el. Oferta este, într-adevăr, foarte bogată, dar este egalată de cerere. „În ultimii ani, cea mai mare cerere pentru spaţii de birouri a venit din partea companiilor care activează în domeniile: financiar, IT, precum şi servicii BPO (Business Process Outsourcing) şi SSC (Shared Service Outsourcing).“

Clădirea A, a cărei construcţie a fost finalizată în luna septembrie 2016, are o suprafaţă totală închiriabilă de 20.500 mp, iar spaţiile de birouri au fost ocupate integral de compania americană Oracle. La parterul clădirii A se găseşte restaurantul Stradale, deschis de compania de event catering Flavours, care ocupă 500 mp. Prima companie care a devenit oficial chiriaş al clădirii B din Oregon Park este Kambi, furnizor de servicii premium de pariuri sportive la cheie pentru operatorii B2C. Kambi a ales Oregon Park pentru a deschide primul birou din România, ce ocupă o suprafaţă de 1.200 mp.

La scurt timp, în februarie anul acesta, Deloitte, unul dintre cei mai importanţi jucători ai pieţei firmelor de consultanţă fiscală şi audit, a închiriat 6.000 mp destinaţi birourilor noii sale divizii dedicate serviciilor în tehnologia informaţiei: Deloitte Tehno­logie. Această companie ocupă două etaje ale clădirii B. Ceilalţi chiriaşi care au semnat deja contracte pentru spaţii în clădirea B sunt: Medicover, operatorul privat de servicii medicale, Markant AG, compania elveţiană ce oferă servicii de intermediere între retaileri şi producătorii din industria alimentară, postul de radio Europa FM, parte a grupului francez Lagardere Active Radio International, care a emis pentru prima dată live din Oregon Park pe data de 3 iulie şi Euler Hermes, parte a Allianz Group, unul dintre cei mai mari asigurători la nivel mondial.

Ansamblul Oregon Park în forma sa actuală (clădirile A şi B) va fi închiriat complet până la finalul lui 2017, conform estimărilor reprezentanţilor Portland Trust.

Clădirea B a fost predată primilor chiriaşi începând din februarie 2017 şi are o suprafaţă închiriabilă totală de aproximativ 24.500 mp.

Reprezentanţii Portland Trust sunt implicaţi în prezent în discuţii avansate cu privire la închirierea suprafeţei rămasă disponibilă în clădirea B din Oregon Park.

Cea de-a doua fază a proiectului constă în dezvoltarea clădirii C, care va dispune de o suprafaţă GLA de 24.500 mp şi va fi construită în oglindă faţă de clădirea B. Lucrările la cea de-a treia clădire vor începe în această toamnă şi au ca termen de finalizare trimestrul al patrulea din 2018. Cele trei construcţii din complexul Oregon Park vor ocupa împreună o suprafaţă netă închiriabilă de circa 69.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO