Companii

Piata de caramizi scade cu 35% si asteapta minuni de la guvernanti

Piata de caramizi scade cu 35% si asteapta minuni de la guvernanti
12.07.2009, 15:25 72

Piata de caramizi a scazut in medie cu 35% in primele sase luni, mult peste estimarile initiale care indicau o reducere de 5-10%, din cauza lipsei de finantari in constructii, situatie care nu se va imbunatati in a doua perioada a anului, pentru ca producatorii de profil nu primesc semnale noi pentru constructii civile.
Care au fost consecintele reducerii consumului? Wienerberger, cel mai mare producator, a inchis doua din cele trei fabrici, iar ceilalti jucatori au franat ritmul investitiilor. In aceste conditii, consumul de caramizi ar putea scadea la circa 155-160 mil. euro de la 240-250 mil. euro anul trecut, dupa ce in 2008 a realizat o crestere de 20%.
"Din estimarile noastre piata a scazut in medie cu 35% pe primele sase luni. Dintre cauze enumeram lipsa de finantare, criza economica nationala, lipsa securitatii joburilor si lipsa lichiditatilor: lipsa banilor de la buget in special a blocat foarte multe proiecte si foarte multi constructori nu-si pot plati furnizorii din cauza ca au de luat bani de la buget", spune Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.

Greul vine in semestrul doi
Totusi perioada cea mai grea va veni in semestrul doi, potrivit jucatorilor de pe piata. Nicolae Neag, directorul comercial al Siceram Sighisoara, considera ca in a doua parte a anului se va atinge punctul maxim al crizei, din cauza numarului redus de proiecte in derulare si a problemelor financiare ale distribuitorilor de materiale de constructii.
Siceram estimeaza o scadere de 20% a businessului, pana la 50 mil. lei (12 mil. euro), caderea de pe partea de zidarie fiind atenuata de cresterea de invelitori pentru acoperisuri. In plus, compania a amanat o investitie de 8 mil. euro, care viza constructia unei unitati de productie a caramizilor, pavajelor si placajelor.
"Este foarte greu de precizat cum va evolua consumul in a doua parte a anului, insa nu cred intr-o imbunatatire a situatiei actuale; pentru a se schimba ceva in piata constructiilor ar fi trebuit sa primim semnale pozitive de la proiectanti, sa vedem gropi de fundatii sapate sau turnari de betoane la constructiile in cadre; insa nu prea se vad astfel de lucrari in piata, semn ca inca mai avem de asteptat", explica Mangalagiu. Ceramica Iasi spera sa-si mentina nivelul cifrei de afaceri similar cu cel inregistrat in 2008, de 58 mil. lei (13,8 mil. euro), avand in vedere ca ar putea inregistra o crestere in sectorul tiglelor ceramice, care sa compenseze scaderea de pe caramizi.
Producatorii de profil considera ca cererea ar putea reveni pe plus in conditiile in care guvernul ar lua masuri care sa aduca piata pe un trend pozitiv. "Asa cum tari ca SUA si Marea Britanie arata semne ca ar iesi din criza si acest lucru se intampla si datorita masurilor luate de guvernele acestor tari, la fel si noi putem sa luam masuri care sa creasca gradul de incredere al investitorilor si care sa incurajeze consumul", explica Mangalagiu. Potrivit lui, programul Prima casa nu va avea un impact pe termen scurt asupra pietei de materiale de constructii, insa pe termen mediu, orice actiune care determina miscarea banilor in domeniul constructiilor este bine-venita pentru ca poate sa incurajeze piata.

Scaderea preturilor nu a adus cresterea consumului
Ideea este sustinuta si de Daniel Catanas, directorul general al Wienerberger Sisteme de Caramizi, care considera ca nu exista semnale care sa arate ca in semestrul doi situatia din piata constructiilor se va imbunatati.
"Speram ca macar la anul sa se deblocheze piata de constructii, mai ales din fonduri publice, pentru ca ele trebuie sa revitalizeze consumul. Degeaba facem noi sau alti jucatori din piata reduceri de preturi", afirma Catanas.
Wienerberger a decis sa inchida pentru o perioada nedeterminata doua dintre cele trei fabrici ale companiei, din localitatile Gura Ocnitei (judetul Dambovita) si Tritenii de Jos (judetul Cluj), desi perioada de vara a fost in ultimii ani cea mai activa pentru piata constructiilor.
In aceste conditii, businessul Wienerberger ar putea sa se reduca la jumatate fata de anul trecut, la circa 36 mil. euro, avand in vedere ca cele mai importante fabrici ale companiei nu mai sunt functionale. Wienerberger Sisteme de Caramizi a realizat anul trecut venituri de 73 mil. euro, in crestere cu de circa 13% a cifrei de afaceri, echivalentul a 3% din veniturile grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO