Companii

Piaţa de medicamente, în scădere cu 4,4% în ultimul an

Piaţa de medicamente, în scădere cu 4,4% în ultimul an

Autor: Georgiana Mihalache

19.09.2016, 12:29 724

Piaţa de medicamente eliberate către pacienţii din România a ajuns la 12 miliarde de lei în ultimul an, în scădere cu 4,4% faţă de perioada iulie 2014 – iunie 2015, conform studiului Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim.

Valoarea pieţei medicamentelor a înregistrat însă o evoluţie cu 16% în trimestrul al doilea al anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul reducerii preţurilor pentru medicamente  şi a creşterii utilizării tratamentului pentru hepatită, mai arată studiul Cegedim.

"La nivelul analizei la 12 luni, scăderea pieţei de medicamente de 4,4% vine în contextul scăderii medicamentelor pe bază de prescripţie în farmacii care a fost de 7,5%. Dacă facem abstracţie de introducerea tratamentului pentru hepatită, scăderea acestui segment ar fi fost de 14,8%”, a spus Petru Crăciun, director general Cegedim.

Topul primilor jucători din piaţa de medicamente este dominat de compania americană Abbvie, după un salt de cinci locuri, ascensiunea companiei venind în urma decontării medicaţiei pentru hepatita virală cronică. Astfel, brandul Viekirax, a cărui comercializare a început în luna mai 2015, a înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2016 vânzări de peste 580 milioane lei.

Clasamentul este completat de companiile Sanofi, Novartis, Servier, Pfizer sau Sun Pharma.

În trimestrul al doilea din 2016, segmentul medicamentelor pe bază de reţetă (Rx) din farmacii a înregistrat o creştere cu aproximaţiv 21% faţă de anul precedent, urmat de medicamentele fără prescripţie (OTC), în creştere cu aproape 15%, potrivit Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO