Companii

O nouă piaţă în dezvoltare: Stocarea a atras proiecte de peste 1.500 MW şi este văzută ca o nouă oportunitate majoră pe piaţa de energie. Acum, România are doar 16 MW în stocarea de energie. Cine devin first movers pe o piaţă care ar putea creşte semnificativ?

O nouă piaţă în dezvoltare: Stocarea a atras proiecte...

Autor: Roxana Petrescu

05.10.2024, 10:01 471

Un MWh de stocare este între 350.000 de euro/MWh şi 450.000 de euro/MWh în funcţie de instalaţia de racordare şi tehnologie Ca standard pentru tehnologie, se poate lua în calcul o durată de stocare de până la patru ore. Pornind de la aceste date din piaţă, proiectele care au în acest moment avizele tehnice de racordare, toate obţinute anul acesta, pornesc de la o valoare minimă a investiţiei de peste 500 mil. euro. Cine se află în spatele lor?

Stocarea de energie se conturează ca fiind următoarea oportu­nitate majoră de investiţii în piaţa de energie având în vedere estimările privind punerile în funcţiune de proiecte de energie verde.

„Obiectivul României este de a atinge o pondere a SRE (surse regenerabile de energie) în consumul final brut de energie de cel puţin 38,3% până în 2030. Proiecţiile indică faptul că, până în 2025, ponderea SRE va ajunge la 31,0%. Ţintele vor fi îndeplinite, în principal prin creşterea capacităţii instalate de producere a energiei din surse eoliene şi solare şi prin folosirea tehnologiilor bazate pe pompe de căldură pentru procesul de încălzire şi răcire“, se arată în noua variantă a PNIESC-ului. Obiectivul este mai ambiţios faţă de cel din varianta anterioară a PNIESC-ului în care România îşi asumase doar 36,2%.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF Digital Summit 2024