Companii

Piaţa echipamentelor medicale a început anul pe plus. Se va menţine?

Piaţa echipamentelor medicale a început anul pe plus. Se va menţine?

În primul semestru din 2011 au fost inaugurate spitale private în urma unor investiţii record de peste 100 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companii.

Autor: Ioana David

18.07.2011, 00:01 692

Piaţa de echipamente medicale, un business anual de ordinulsutelor de milioane de euro, a crescut uşor în prima jumătate aacestui an cu circa 5-10% potrivit estimărilor companiei GEHealthcare, unul dintre principalii jucători din domeniu.

"Pe piaţa echipamentelor medicale primul trimestru a fost maiputernic decât al doilea anul acesta, lucru destul de atipicretrospectiv vorbind. GE Healthcare este în buget pentru primajumătate, evoluţia afacerilor a urmat trendul pieţei", a spus RaduLupu-Gorduza, GE Healthcare zone manager România & RepublicaMoldova.

Pe piaţa echipamentelor medicale, GE Healthcare, care rulează unbusiness de peste 20 mil. euro (informaţie aferentă anului 2009care se referă la activitatea General Electric Medical SystemsRomânia SRL, firma prin care acţionează atât direct, cât şi prinalţi parteneri comerciali), concurează cu Siemens şi Philips, însăexistă şi mulţi distribuitori, care au în portofoliu şi altebranduri.

Piaţa de profil este estimată la peste 150 de milioane deeuro.

Anul acesta, majoritatea proiectelor companiei au fost în mediulprivat. În primul semestru din 2011 au fost inaugurate spitaleprivate în urma unor investiţii record de peste 100 mil. euro,potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companii.

Întrebat despre impactul acestor deschideri în rândulcompaniilor de echipamente medicale, şeful GE Healthcare a spus căa fost minim. "Contractarea acestora s-a făcut în 2010 împreună cufinanţările aferente. Piaţa de service a crescut însă prinextinderea bazei instalate pentru fiecare producător", a adăugatel.

Planurile de extindere ale clinicilor şi spitalelor determinăcompaniile din industria echipamentelor medicale să-şi diversificeoferta. "Dacă până acum doi - trei ani era suficient să oferi unaparat bun la un preţ convenabil, astăzi discutăm despre finanţare,project management, proiecte la cheie", a mai spus RaduLupu-Gorduza.

Operatorii de servicii medicale private au anunţat planuri deextindere şi pentru perioada următoare atât pe segmentul clinicilorprivate, cât şi pe cel al spitalelor, ceea ce antrenează şi pieţeconexe, cum este cea a echipamentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO