Companii

Piaţa farma a crescut peste cele mai optimiste aşteptări: plus 12% în T4

Petru Crăciun

Petru Crăciun

Autor: Ioana David

01.03.2015, 09:44 503

Vânzările de medicamente au crescut cu aproape 12% în trimestrul patru din 2014 comparativ cu acelaşi interval al anului anterior, rezultat care a propulsat vânzările de medicamente cu 7% per total an 2014, arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

„Evoluţia din trimestrul 4 a fost peste aşteptările noastre datorită în special performanţei segmentului OTC şi a unor produse din listele C1 şi C2 - programe naţionale şi boli cronice: creşterea trimestrială de plus 11,8% a dus o creştere pentru întreg anul 2014 de plus 6,8% în lei“, a spus Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România.

Creşterea este cu atât mai suprinzătoare cu cât iniţial Cegedim prognozase o scădere a pieţei.

Medicamentele care se eliberează fără prescripţie, aşa numitele OTC-uri (over the counter), au avut un plus de aproape 14% anul trecut mai arată datele Cegedim. Creş­teri de o cifră au înregistrat atât vân­ză­rile prin spitale, cât şi cele care se eliberează pe bază de prescripţie în retail.

„Pentru anul 2015 revizuim prognoza de creştere a pieţei, de la plus 1,8% la plus 3,5% în lei, însă atragem atenţia asupra creşterii riscurilor sistemice“, a mai spus Petru Crăciun.

Creşterea din pia­ţa farma va veni însă în condiţiile în care preţurile vor scădea după ce Ministerul Sănătăţii a cerut jucătorilor să-şi actualizeze listele până pe 10 martie. Preţurile pastilelor care se eliberează pe bază de reţetă nu au mai fost modificate în ultimii cinci ani, deşi legislaţia în vigoare prevede o actualizare anuală. Preţurile se stabilesc prin raportarea la nivelul din alte 12 state. Solicitarea ministerului este contestată de reprezentanţii companiilor farmaceutice.

„Propunerile foarte recente de reducere suplimentară a preţurilor la medicamente vor avea un impact deosebit de negativ asupra sustenabilităţii întregului lanţ de aprovizionare, nu doar asupra producătorilor“, a mai spus Petru Crăciun.

2014 a adus o schimbare de lider: Sanofi a trecut în faţa Roche. Cele două companii sunt rivali mai vechi şi au mai făcut schimb de locuri şi în trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO