Companii

Piata farmaceutica si-a revenit in trimestrul doi, dar se anunta o stagnare pentru finalul anului

Piata farmaceutica si-a revenit in trimestrul doi, dar se anunta o stagnare pentru finalul anului

Stephen Stead, CEO LaborMed

12.08.2008, 19:38 22

Piata farmaceutica locala a crescut cu 12,3% in prima jumatate a acestui an, pana la 3,4 mld. lei (938,2 mil. euro), potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania.
Dupa cresteri de 4-5% in ultimele trei trimestre, piata farma-ceutica a consemnat un reviriment puternic in perioada aprilie-iunie 2008, cand avansul a fost de 21,3%. O crestere de peste 20% a mai fost consemnata in primul trimestru din 2007, comparativ cu perioada similara din 2006.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au crescut cu 22,8%, in timp ce pe segmentul spitalelor a fost consemnata o scadere. La fel ca si in ultimele trimestre, vanzarile medicamentelor care se elibereaza cu prescriptie, cu un plus de 25%, au avut o evolutie superioara OTC-urilor.
Evolutia mai buna a pietei a fost impulsionata de vanzarile producatorilor de originale, in conditiile in care modificarile legislative care au intrat in vigoare in aprilie au fost favorabile acestora. Inceputul acestui an a fost de altfel marcat de incertitudini si modificari legislative. Prima dintre ele a fost mentinerea pretului la medicamentele de import, in conditiile in care deprecierea leului a lovit puternic in marjele importatorilor. Pe fondul conflictului dintre importatori si Ministerul Sanatatii, in aprilie a intrat in vigoare o noua modalitate de prescriere, cea pe brand, masura ce favorizeaza companiile cu echipe mari de promovare. Pe de alta parte, cei mai multi dintre producatorii locali care si-au anuntat rezultatele au raportat scaderi.
"Suntem pesimisti in ceea ce priveste evolutia pietei in cea de-a doua parte a anului, cand vedem o stagnare. Pentru producatorii de generice este foarte probabil sa asistam la cresteri foarte mici sau chiar scaderi", a spus Stephen Stead, CEO al producatorului local LaborMed.
In ceea ce priveste LaborMed, Stead spune ca vanzarile au crescut cu 25% in lei, insa ca situatia este diferita fata de alte companii, in conditiile in care se bazeaza pe cresterea echipei si portofoliului, si nu neaparat pe cresterea pietei.
Si reprezentantii Cegedim sunt pesimisti in ceea ce priveste evolutia de la sfarsitul anului. "Deoarece blocajul preturilor este factorul predominant de evolutie la produsele cu prescriptie medicala, indiferent de grupa terapeutica sau producator, iar impactul noilor liste de compensate inca nu se face simtit, apreciem ca piata va incheia anul curent cu o performanta apropiata de cea actuala a produselor OTC, 8%", se arata in raportul Cegedim.
Lider se mentine GlaxoSmithKline cu o cota de piata in scadere, urmata de elvetienii de la Hoffmann La Roche si de Novartis. In esalonul primelor zece companii se afla si producatorii locali Terapia Ranbaxy, Zentiva si Antibiotice. Primii zece jucatori au cote de piata curpinse intre 6,9% si 2,7%
Cegedim recomanda pentru studiul evolutiei pietei farmaceutice intervalul de 12 luni care s-a incheiat in iunie 2008, cand cresterea la nivelul industriei a fost de 8,4%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO