Companii

Piaţa lanţurilor de cafenele din România, a doua cea mai efervescentă din Europa în 2021, cu 150 de deschideri. Pe primul loc se află Rusia, analiza fiind extinsă pentru a cuprinde şi această piaţă, în plină dezvoltare până în acest an

Piaţa lanţurilor de cafenele din România, a doua cea...

Autor: Cristina Roşca

27.07.2022, 08:30 610

România a fost anul trecut a doua piaţă din Europa după numărul de deschideri de noi cafenele de lanţ, cu 150 de unităţi inaugurate în 2021, arată un raport al Allegra World Coffee Portal, care face analize periodice la nivelul pieţei de profil.

Analiza ia în calcul doar cafenele mari, de brand, mai exact lanţurile, cum este cazul Starbucks, 5 to Go, McCafe şi Ted’s. Pe lângă acestea însă, în România există sute de unităţi independente, de specialitate, acesta fiind de fapt segmentul cel mai efervescent. Pe primul loc în clasamentul european s-a aflat Rusia, cu peste 500 de inaugurări, analiza fiind extinsă pentru a cuprinde şi această piaţă, în plină dezvoltare până în acest an. Din cauza războiului ruso-ucrainean însă, clasamentul ar putea arăta diferit în 2022, după ce conflictul militar a redus investiţiile în Rusia, mai ales în rândul străinilor.

În total, la nivelul Bătrânului Continent, sunt puţin peste 40.000 de cafenele de brand. În România sunt undeva mai puţin de 500 de astfel de unităţi. E vorba de cafenele ce fac parte din lanţuri. În România există câţiva astfel de jucători, respectiv Starbucks, 5 to Go, McCafe, The Coffee Shop sau Tedís. Numărul reţelelor mari - fie ele locale sau internaţionale - e mic în România. Există însă multe reţele internaţionale, în frunte cu Costa Coffee (brandul e prezent pe piaţa de cafea, dar nu pe cea de cafenele), care nu sunt sau nu mai sunt active în România. Unul dintre motivele invocate e că piaţa e prea mică. Lipsa lor a fost compensată de apariţia unor nume româneşti. Totuşi, loc de creştere există şi mult.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO