Companii

Piaţa de M&A şi-a revenit în 2021, faţă de anul anterior, la o valoare de peste 6 mld.dolari. ”Activitatea se va intensifica şi mai mult în 2022. Dar, în contextul intensificării concurenţei pentru activele de înaltă calitate, cresc aşteptările vânzătorilor în materie de preţ”

Piaţa de M&A şi-a revenit în 2021, faţă de anul...

Autor: Roxana Rosu

26.01.2022, 13:09 140

Activitatea de M&A din România a înregistrat o revenire puternică în 2021 faţă de 2020, atât ca valoare, care a urcat cu 32% , la 6,2 miliarde dolari (5,2 mld.euro), cât şi ca număr al tranzacţiilor, care au totalizat 178, arată o analiză a EY.

Transparenţa pieţei rămâne redusă, valoarea tranzacţiilor fiind anunţată doar pentru aproximativ o treime dintre acestea.

Valoarea medie a tranzacţiilor mari, de peste 100 milioane dolari, a fost de 404 milioane dolari, marcând o creştere de 17% faţă de anul precedent.

Pentru categoria tranzacţiilor sub acest prag, valoarea medie a fost de 15 milioane de dolari, în scădere cu 12% comparativ cu 2020. Valoarea medie mai mică pentru tranzacţiile de sub 100 milioane de dolari are ca principală cauză faptul că cele mai multe fuziuni şi achiziţii au avut loc în sectoarele de tehnologie şi agricultură, prelucrarea alimentelor şi produselor alimentare, unde 93% dintre tranzacţii au fost sub această valoare. 

Tranzacţiile strategice au reprezentat 90% din activitatea M&A din 2021, în timp ce capitalul privat a fost responsabil pentru restul activităţii prin intermediul unui număr mic de tranzacţii (numai 17 în total în 2021).

În pofida ponderii mici în activitatea M&A totală, fondurile de capital privat rămân active în România şi analiştii EY cred că se vor înregistra creşteri ale nivelului de activitate în anii următori, având în vedere dimensiunea oportunităţilor  din piaţă şi alocările suplimentare către clasele de active din partea fondurilor de pensii (pilonul II).

Tranzacţiile pe plan intern, care continuă să reprezinte mai bine de jumătate din activitatea M&A din România (54%), au crescut cu 35%. Piaţa locală rămâne o destinaţie de investiţii atractive pentru străini, intrările de capital reprezentând 41% din totalul tranzacţiilor.

Cei mai activi investitori străini au provenit din SUA (11 tranzacţii), Germania, Franţa şi Elveţia (câte 5 tranzacţii), urmaţi de cei din Marea Britanie (4 tranzacţii), Italia şi Polonia (cu 3 tranzacţii fiecare). Investiţiile româneşti în străinătate rămân modeste, reprezentând numai 5% din activitate, un nivel practic neschimbat faţă de 2020 din perspectiva numărului de tranzacţii.

Cele mai active sectoare au fsot cel al tehnologiei, imobiliar, al produselor de consum şi comerţului cu amănuntul, înregistrând 72 de tranzacţii în total, adică o creştere de 50%, de la 48 de tranzacţii în 2020.

Tranzacţiile din sectorul tehnologiei s-au dublat, iar cele din sectoarele imobiliar, al produselor de consum şi comerţului cu amănuntul au crescut cu 35% faţă de anul precedent.

S-au remarcat, de asemenea, intensificări ale activităţii de fuziuni şi achiziţii în energie şi utilităţi (încurajate în principal de domeniul energiei regenerabile şi de tranziţia verde) şi în agricultură, prelucrarea alimentelor şi a produselor alimentare.

”Preconizăm că activitatea M&A în România se va intensifica şi mai mult în 2022, în condiţiile în care şefii de companii continuă să caute oportunităţi pentru a accelera transformarea acestora şi pentru a îşi consolida poziţia pe piaţă. Cu toate acestea, în contextul intensificării concurenţei pentru activele de înaltă calitate, cresc aşteptările vânzătorilor în materie de preţ şi va fi important pentru şefii de companii să menţină o abordare riguroasă în ceea ce priveşte deciziile de evaluare a investiţiilor, având în vedere adversităţile inflaţioniste - sub forma creşterii preţului energiei, salariilor, a costurilor cu materia primă şi a ratelor dobânzii, pe lângă actualele perturbări ale lanţurilor de aprovizionare, provocate de pandemie. Implementarea Mecanismului pentru redresare şi rezilienţă, în valoare de 29 miliarde de euro, care în România vizează în principal tranziţia verde (41%) şi tranziţia digitală (21%), va încuraja, la rândul său, activitatea M&A în anii următori.”, a spus Peter Latos, liderul departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO