Companii

Piaţa materialelor de construcţii dă în clocot. Şase tranzacţii de peste 300 mil. euro au „mutat“ tot atâtea firme româneşti producătoare de materiale de construcţii în curtea multinaţionalelor

Piaţa materialelor de construcţii dă în clocot. Şase...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.11.2019, 07:00 7028

Împreună, cele şase firme incluse în analiza ZF au avut în 2018 o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei (283 mil. euro).

Şase tranzacţii de peste 300 mil. euro au fost anunţate în ultimii doi ani pe piaţa locală a materialelor de con­strucţii, soldându-se cu vân­za­rea companiilor locale către grupuri internaţionale. Trei dintre acestea au fost anunţate doar în ultimul an, pentru unele fiind încă aşteptat avizul de la Consiliul Concurenţei.

Exemplul cel mai recent este al Adeplast, companie fondată în 1993 de Marcel Bărbuţ, cu 11 fabrici de mortare, polistiren şi vopsele pe patru platforme industriale, la Ploieşti, Oradea, Roman şi Craiova. Adeplast va fi pre­luată de elveţienii de la Sika după ce acţionarii Adeplast SA au decis să vândă societatea către grupul elveţian. Tranzacţia este estimată la o valoare de circa 100 mil. euro, potrivit surselor din piaţa construcţiilor.

Tot anul acesta au mai fost anunţate tran­zac­ţiile de vânzare a producătorului de cără­mizi Siceram către austriecii de la Leier şi a pro­ducătorului de BCA Somaco către franco-el­ve­ţienii de la LafargeHolcim (mutare de circa 60 mil. euro). Anterior, s-au mai vândut Brikston (că­rămizi) către Leier, Fa­bryo (vop­sele) către Akzo Nobel şi Macon (cărămizi) către Xella.

Astfel, com­paniile, deşi au fost fondate în Româ­nia, fie de stat, fie de antre­pre­nori locali, au ajuns să fie parte din grupuri cu acţionariat din Austria, Franţa, Elveţia, Olanda sau Germania.

„Domeniul construcţiilor din România este o piaţă interesantă pentru companiile străine, care vor astfel să aibă expunere la piaţa de aici. Este o tendinţă care s-a conturat în ultimii cinci-şase ani şi care este replicată şi în alte domenii, precum comerţ, servicii medicale sau bunuri de consum“, spune Florin Vasilică, partener, lider al departamentului de asistenţă în tranzacţii în cadrul com­paniei de con­sultanţă EY România.

Fie că au fost desprinse din instituţii ale statului român şi privatizate ulterior, fie că au fost, încă de la început, fondate de antrepre­nori autohtoni, compa­niile amintite au sfârşit în mâinile multinaţionalelor.

Împreună, cele şase firme incluse în analiza ZF au avut în 2018 o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei (283 mil. euro).

Toate aceste mutări vin pe o piaţă locală a materialelor de construcţii estimată la circa trei miliarde de euro, o treime din piaţa totală a construcţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO