Companii

Piaţa spa-urilor creşte greu: românii au lăsat 5-6 mil. euro anul trecut în centrele de relaxare

Piaţa spa-urilor creşte greu: românii au lăsat 5-6 mil. euro anul trecut în centrele de relaxare

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

05.04.2012, 00:01 353

Piaţa locală de spa-uri a atins anul trecut valoarea de 5-6 milioane de euro, în uşoară creştere comparativ cu anul anterior. Pe piaţa locală conceptul de spa a devenit cunoscut abia în ultimii ani şi este asociat cu un nivel ridicat de preţ.

Pe alte pieţe din regiune, ca Austria sau Cehia, spa-ul este folosit de populaţie ca o formă de relaxare. Mai mult, în aceste state există şi spa-uri publice, care sunt pline în weekend şi uneori chiar în timpul săptămânii.

Ioana Marian, managing partner în cadrul despreSpa.ro, un portal online care reuneşte informaţii despre piaţă şi jucătorii activi, spune că au crescut veniturile obţinute de la corporaţii, dar s-a observat o scădere accentuată a retailului, respectiv a veniturilor realizate de pe urma persoanelor fizice.

"Anul trecut 100.000 de români au mers la spa. Dintre aceştia, 40% au venit prin intermediul companiilor pentru care lucrează şi 60% au venit independent", explică Ioana Marian. În România există 14 spa-uri mari şi alte circa 20 medii şi mici. "Ca să deschizi un spa mediu, cu 4-6 camere, ai nevoie de o invesţitie de 500.000 de euro", spune Ioana Marian. Pe piaţa locală sunt deschise atât spa-uri independente, cât şi spa-uri în cadrul hotelurilor de cinci stele.

"Ne putem aştepta la un trend crescător pe piaţa spa-urilor având în vedere că se anunţă deschideri ale unor branduri de lux internaţionale, precum Buddhabar - BuddhattitudeSPA", spune ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO