Companii

Pioneer exporta 65% din semintele de porumb produse

05.10.2006, 21:17 202

Pioneer Hi-Bred Seeds Agro SRL, subsidiara a grupului american Du Pont, a pus in functiune, la sfarsitul lunii august a acestui an, cea mai mare fabrica de procesare a semintelor de porumb din Europa, amplasata la Ganeasa, in judetul Ilfov.
Investitiile, care s-au ridicat la 26 de milioane de dolari (20 de milioane de euro), au permis de asemenea crearea unui depozit siloz cu o capacitate de 12.000 de tone si a unor spatii de depozitare de 18.000 de metri patrati (20-22.000 de tone de seminte). "Actiunea face parte dintr-un program mai amplu de investitii pe care compania noastra a decis sa le faca in urmatorii ani", a declarat Ion Sabaila, director operatiuni al Pioneer Hi- Bred Seeds Agro SRL.
Noua statie de procesare va prelucra circa 30 de hibrizi de porumb. Deschiderea fabricii ofera in acelasi timp 80 de locuri de munca permanente si aproximativ 300 sezoniere, atat pentru statia de prelucrare, cat si pentru locatiile in care este produsa samanta. "In viitor vor fi contractate aproape 8.000 de hectare de teren, pentru producerea de samanta fiind antrenati 150 de producatori", a precizat Sabaila.
Capacitatea actuala a statiei de prelucrare este de 15-20 de tone de seminte pe ora, iar cele doua uscatoare cu care este dotata fabrica, detin fiecare un volum de aproximativ 1000 de tone de seminte.
Activitatea Pioneer Hi- Bred Seeds Agro SRL, una dintre companiile care au adus pe piata romaneasca seminte modificate genetic, este profilata pe producerea de seminte, vanzarea si marketingul acestora, precum si cercetare locala.
Anual, compania comercializeaza anual aproximativ 2800-3000 tone de seminte de porumb, 800-850 de tone de seminte de floarea-soarelui si 800-900 de tone de seminte de soia. "In portofoliul de produse destinate pietei din Romania fac parte si o serie de aditivi furajeri, iar din toamna anului viitor vom oferi fermierilor si samanta de rapita", a spus Sabaila.
Un procentaj de 65% din cantitatea de seminte de porumb produsa in Romania de catre Pioneer este destinat exportului, majoritatea mergand catre piete ca Ucraina si Rusia, dar si in alte tari ale Comunitatii Europene.
Compania estimeaza pentru 2006 o cifra de afaceri de 59,4 milioane de lei (16,8 milioane de euro), usor in crestere fata de anul anterior cand si-a bugetat afaceri de 57,3 milioane de lei (16,2 milioane de euro). "Chiar daca profiturile pe piata autohtona au fost mai mici in 2006 fata de 2005, cifra de afaceri este superioara celei din anul precedent datorita exporturilor suplimentare realizate in terte tari", a explicat Sabaila.
Potrivit reprezentantului companie, motivul principal al diminuarii profitului a fost dat de scaderea semnificativa a suprafetelor de porumb cultivate anul acesta, deoarece cultura porumbului in Romania a devenit cu timpul mai putin atractiva pentru fermierii locali.
Sabaila considera ca piata agricola este fluctuanta, manifestandu-se de la an la an schimbari semnificative. "Cu toate acestea, cel putin in ultimii 2-3 ani, cele mai profitabile culturi au fost cele de floarea- soarelui si soia", spune el.
In prezent, agricultura romaneasca se confrunta cu o serie de probleme datorate mai multor factori printre care fragmentarea excesiva a terenului arabil sau dificultatile legate de accesul la credite al fermierilor care exploateaza suprafete mici.
"Piata de desfacere a produselor agricole este slab dezvoltata, fluctuanta si in cele mai multe cazuri imprevizibila. La preturile mici la fermier, in multe cazuri neacoperitoare a investitiei infiintarii culturii, se adauga si sprijinul sporadic si inconsistent din partea Statului", a incheiat Sabaila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO