Companii

Piraeus Bank se muta in Piata Victoriei si lasa 5.000 mp de birouri goale in centrul Capitalei

Piraeus Bank se muta in Piata Victoriei si lasa 5.000 mp de birouri goale in centrul Capitalei
01.02.2010, 23:22 587

Grupul bancar a investit circa 25-30 de milioane de euro pentrua construi una dintre cele mai inalte cladiri din Bucuresti,situata in imediata vecinatate a cladirilor Premium Plaza siAmerica House, in care isi desfasoara activitatea firme precumErnst & Young, Deloitte, BCR sau Cosmote. La o distanta decirca 100 de metri se afla si turnul BRD, una dintre primelecladiri dezvoltate de un grup bancar pe piata locala.

Innoul sediu, Piraues si va consolida cea mai mare parte aactivitatilor, urmand sa elibereze cladirea Casa Mosilor, undeinchiriase intreg spatiul de 2.000 de metri patrati, precum si unspatiu de 3.000 de metri patrati din cladirea InternationalBusiness Center - Modern, cunoscuta drept sediul Bursei de ValoriBucuresti din zona Pietei Rosetti.

Grupul elen are aproape 2.000 de angajati in Romania, undePiraeus desfasoara activitati bancare, de asigurari sauleasing.

Chiriasi la Adamescu de la inaugurarea cladiriiModern

"Au fost chiriasii nostri inca de la inaugurarea cladirii, in1995, dar acum au eliberat doua etaje, iar pana la sfarsitulacestui an, treptat, vor renunta la circa 3.000 de metri patrati.Vor ramane cu sucursala de la parterul cladirii si s-ar putea samai pastreze spatii pentru anumite departamente", a declarat pentruZF Constanze Calinescu, directorul general al firmei ComplexHotelier Modern, in portofoliul careia se afla imobilul.

Cladirea Modern este unul dintre primele proiecte imobiliaredezvoltate de omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul centruluicomercial Unirea Shopping Center, si are o suprafata de circa 8.000de metri patrati. Piraeus era cel mai important chirias, alaturi decompanii precum Astra Asigurari, MKB Romexterra, BVB si alte firmeasociate Bursei.

Pe de alta parte, cladirea Casa Mosilor este detinuta de fondulde investitii britanic Equest Balkan Properties, care a platit peimobil la sfarsitul anului 2006 aproximativ sase milioane de euro.In prezent, cladirea este disponibila spre inchiriere prinintermediul firmei de consultanta imobiliara The Advisers KnightFrank, pana la sfarsitul acestei saptamani Piraeus urmand saelibereze primele doua etaje ale cladirii.

Mai sunt inca spatii goale

Proprietarii de cladiri de birouri traverseaza cea mai dificilaperioada din ultimii zece ani, gradul de neocupare crescand lasfarsitul anului trecut la 16,5%, potrivit firmei de consultantaimobiliara CB Richard Ellis Eurisko, care a contabilizat circa193.000 de metri patrati de spatii goale.

"Discutam cu o serie de chiriasi, dar nu am semnat inca nimic pespatiile care raman disponibile in cladire. Chiriile sunt de circa15 euro/metrul patrat lunar, dar pot fi negociate in functie dedurata contractului si numele chiriasilor. Speram sa gasim chiriasipentru ca suntem o cladire cu traditie, iar zona ne avantajeaza", amai spus Calinescu, de la Modern.

Semne usoare "de dezghet"

In ultimele luni o serie de companii importante, precumRompetrol sau Transelectrica, au semnat contracte pentruinchirierea unor spatii de mari dimensiuni, fapt ce a dat o doza deoptimism proprietarilor de cladiri neocupate. Cu toate acestea,fiecare contract semnat in aceasta perioada este negociat la sange,iar proprietarii sunt nevoiti sa accepte conditii precum amenajareaspatiului din fonduri proprii sau reduceri de chirii pentruperioade determinate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO