Companii

Piscinele: o optiune pentru racorire si relaxare, care aduce in contul antreprenorilor marje de profit de pana la 15%

Piscinele: o optiune pentru racorire si relaxare, care aduce in contul antreprenorilor marje de profit de pana la 15%

Pretul unei piscine cu dotare standard care incorporeaza si manopera de constructie a piscinei incepe de la 12.000 de euro

08.08.2008, 20:11 115

Cand s-a infiintat compania in 1990 cei mai multi romani vedeau piscine doar la televizor, dupa care au inceput sa se arate din ce in ce mai interesati de produsele de relaxare.
Kasta este o companie producatoare si distribuitoare de piscine pe piata romaneasca, infiintata de Cristina Grigorescu chiar in 1990.
"Nu am ales noi aceasta afacere ci cred ca ea ne-a ales pe noi. Ne doream sa iesim din tipar si ne-am orientat catre ceea ce stiam mai bine, respectiv inginerie si proiectare. Cand am infiintat aceasta companie, piscinele existau doar in filme pentru romani", a spus ea.
Initial compania s-a numit Kasta Servimpex, dupa care numele a fost schimbat in Kasta Metal in 1993.
Afacerea a fost demarata la varsta de 37 de ani, alaturi de sotul ei care avea la vremea respectiva 43 de ani.
Cei doi antreprenori nu aveau experienta in domeniul piscinelor, ci doar in sectorul reparatiilor si asamblarilor de pompe pentru apa. Domeniul principal de activitate al companiei sunt piscinele, insa aceasta mai ofera si produse destinate relaxarii, cum sunt spa-urile, saunele, mobilierul de gradina si accesoriile care pot fi folosite pentru decorarea casei si a gradinii.
La cinci ani de la infiintare, firma a incheiat un parteneriat cu compania americana Norval Dvorak. "In prezent Kasta Metal este o societate mixta romano-americana, cu actionariat majoritar romanesc, adica 90%", a spus ea.
Managerul companiei mai precizeaza ca datorita partenerului a reusit sa contracteze un credit de la o banca din SUA, bani cu care a achizitionat terenul pe care este amplasat sediul.
Pretul unei piscine cu dotare standard care incorporeaza si manopera de constructie a piscinei incepe de la 12.000 de euro. "Cu cat o piscina este dotata cu echipamente optionale, incalzire, acoperis sau alte accesorii, cu atat pretul ei creste", a declarat ea.
Spa-urile sau cazile cu hidromasaj sunt produse ale caror preturi incep de la 8.000 de euro.
Clientii din 1995 erau mult mai putin informati comparativ cu cei de acum. "Internetul si accesul la informatiile publicate in revistele de specialitate au format o categorie de clienti care cunosc ceea ce ofera piata piscinelor din Romania. Rolul nostru este de-a aduce din tarile cu traditie noutatile din domeniul piscinelor, saunelor pe piata romaneasca", a spus ea.
Compania are in prezent 50 de angajati, la momentul demararii afacerii lucrand doar cu sase oameni.
Piata piscinelor este foarte dinamica, motiv pentru care si concurenta este destul de puternica. "Este important sa iti pastrezi rolul de lider inovativ si sa poti face fata cererilor clientilor tai", a spus ea.
Investitia initiala s-a ridicat la 200 de dolari. "Am reinvestit tot profitul in dezvoltarea afacerii", a spus ea.
Cea mai recenta investitie este in achizitionarea unei alte suprafete de teren pe care se va construi un nou depozit.
Banii pentru primele investitii au provenit din economiile antreprenorilor. "Ulterior investitiile au fost facute din profitul companiei si din liniile de credit luate de-a lungul timpului", a spus ea.
Cifra de afaceri pe care a inregistrat-o compania anul trecut s-a ridicat la circa 2,3 milioane de euro. Marja de profit a variat intre 5 si 15%, in functie de categoria de lucrare si complexitatea ei.
"Piata piscinelor, a spa-urilor si a saunelor este o piata tanara care mai trebuie sa parcurga multe etape pana ajunge la maturitate. In fiecare an apar noi clienti care doresc sa isi construiasca o piscina iar cei care au deja una solicita servicii de intretinere", a spus ea.
O alta companie care produce piscine este Reve, infiintata de Bogdan Precup la varsta de 29 de ani.
"Am cautat un domeniu care sa-mi placa in primul rand. Afacerea cu piscine si spa-uri am demarat-o dupa trei ani de munca pe aceasta nisa. Din momentul in care am decis sa ma lansez pe piata piscinelor am inceput sa ma informez, sa caut furnizori si colaboratori si sa pun bazele unui nou concept", a declarat el.
Compania construieste piscine, produce si importa saune finlandeze, spa-uri, fantani arteziene, bai de aburi si iazuri.
"Partenerii i-am cunoscut la targuri de profil. De asemenea am cautat pe internet si in reviste de specialitate", a spus el.
Reve colaboreaza cu compania Astralpool din Spania care ofera accesorii si echipamente pentru piscine, cu germanii de la Dinotec pentru echipamente si sisteme de tratare a apei, spaniolii de la Reviglass pentru mozaicul de piscine si bai de aburi, firma Zodiac din Franta pentru tehnologia de curatare a piscinelor si alti parteneri.
Primii clienti ai companiei au fost atrasi dintre persoanele cunoscute de antreprenor dar si din recomandari.
"De multe ori vinde nu neaparat numele firmei ci omul care sta in spatele companiei. Persoanele care au lucrat cu mine au fost multumite si au vrut sa continue colaborarea", a mentionat el.
Pretul produselor incepe de la 5.000 de lei si poate ajunge la orice nivel, in functie de calitatea si garantia lui.
"Nu pretul califica un produs ci calitatea, fiabilitatea si garantia. Eu vand un produs si deci un beneficiu. Incerc sa ies din tiparele unei afaceri bazate pe profit imediat, mare si totusi limitat in timp", a mentionat el.
Dificultatile au aparut chiar la demararea afacerii. "Am cautat oameni pentru angajari si am semnat contracte cu firme specializate pe montaj. Cel mai dificil a fost sa gasim oameni cu care sa lucram", a spus el.
Concurenta pe piata piscinelor este foarte mare. "De multe ori trebuie sa faci compromisuri la pret in detrimentul calitatii. Insa pentru mine concurenta este un impuls", a spus el.
Investitia initiala in aceasta afacere s-a ridicat la 10.000 de euro si a constat intr-un birou si doua masini. "Pe parcurs a trebuit sa mai alocam bani pentru un depozit, o masina mai mare de transport, aparatura pentru testare si control", a spus el. Cifra de afaceri pe care a inregistrat-o compania anul trecut a fost de aproximativ 200.000 de euro. "Anul acesta estimam in urma contractelor semnate o cifra de afaceri de 500.000 de euro pe o piata evaluata la 10 milioane anual", apreciaza el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO