Companii

Planurile Tinmar Ind pentru 2014: cel mai mare trader de energie îşi propune o creştere de 25%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

26.12.2013, 20:17 2408

Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie electrică din România, deţinut de omul de afaceri din Câmpina, Augustin Oancea, şi-a bugetat pentru anul viitor o creştere a cifrei de afaceri de 25%, până la 2,13 miliarde de lei (484 de milioane de euro), potrivit datelor transmise de companie.

Firma care alimentează cu energie companii precum Dacia, cel mai mare exportator al României, Kronospan sau combinatele din grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan  Niculaie, spune de la anul va ajunge în peste 3.000 de locuri de consum.

“Începâd cu 01.01.2014 depaşim 350 de clienţi consumatori finali însumând peste 3.000 de locuri de consum”, explică George Voicu, directorul de furnizare al Tinmar Ind.

În ceea ce priveşte profitul net, compania se bazează anul viitor pe un câştig de 90 de milioane de lei, în creştere cu 12,5% comparativ cu cel estimat pentru finalul anului 2013.

Potrivit datelor publicate de Auto­ritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în primele şase luni ale anului Tinmar Ind a avut o cotă de piaţă pe segmentul concurenţial, acolo unde nu sunt consumatori finali alimentaţi în regim reglementat, de 7,76%, fiind cel mai mare jucător privat.

Alro are o cotă de piaţă de 12,46%, dar compania activează în numele său pe piaţă, combinatul din Slatina fiind de altfel cel mai mare consumator de energie din România. Alro nu livrează energie şi către alţi consumatori.

Potrivit Tinmar Ind, compania a furnizat anul acesta 2,1 TWh de energie electrică.

Dincolo de furnizarea de energie electrică, Tinmar Ind este şi unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri solare din România. Până în acest moment, investiţiile companiei în acest sector s-au ridicat la 80 de milioane de euro în parcuri solare cu o capacitate de 50 MW.

Tinmar Ind a intrat pe segmentul comerţului cu energie electrică la începutul anului 2007. Dacă în anul respectiv compania avea afaceri de circa 30 de milioane de euro, în 2012 Tinmar a ajuns la un rulaj de 311 milioane de euro. Firma avea anul trecut 59 de angajaţi.

În comparaţie cu alte afaceri private de comerţ cu energie, a căror creştere accelerată s-a bazat pe contractele directe cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, Tinmar nu a avut priza cuplată direct la producătorul de stat, cumpărând cantităţi semnificative de energie de pe bursa OPCOM sau de pe alte platforme de tranzacţionare.

Printre sursele de la care se alimentează Tinmar se numără Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Galaţi, dar şi Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO