Companii

Plecarea muncitorilor de pe santiere a redus consumul de bauturi alcoolice

11.01.2010, 23:07 114

Producatorul de bauturi alcooli­ce Prodvinalco din ClujNapoca ain­cheiat anul trecut cu afaceri de 11,5 mi­lioane de euro (42,5milioane de lei), in scadere cu 23% fata de anul anterior,caracterizat ca fiind "cel mai bun din istoria companiei".

Printre factorii care au dus la aceasta scadere a vanzarilor senumara, potrivit datelor companiei, contractia industriei deconstructii, care a lasat multi muncitori fara un venit stabil sicare a avut efecte si la nivelul comerciantilor, multe unitati depe seg­mentul economic inchizan­duse.

"De asemenea, vanzarile au fost afectate si de scaderea pretuluimediu din cauza trecerii consumatorilor catre segmente de pretinferioare si mai ales catre un segment noucreat, celsubeco­nomic", a declarat Andi Dascal, director general alProdvinalco, companie care a obtinut un profit de 2 mil. euro anultrecut, in scadere cu circa 30% in euro fata de 2008, cand acastigat 3 mil. euro.

Cresterea pietei negre a continuat sa fie un element deinfluenta negativa in 2009, multe firme continuand sa produca si savanda cantitati mari de bauturi alcoolice la un pret de dumpingprin evitarea unor taxe si accize, dupa cum afirma Dascal.

"Tehnologia de care beneficiem ne permite sa avem cele mai micicosturi de fabricatie si cu toate acestea ne este imposibil saproducem bauturile la acel nivel de pret. Prin urmare, nu vedem cumar putea alti producatori sa faca acest lucru si totusi sa respectelegea", este de parere Dascal.

Compania sia pus sperantele in perioada de sarbatori, care,chiar daca a fost caracterizata de volume mai mici cu circa 10%, amarit vanzarile pe segmentele premium in detrimentul celor mediu sieconomic.

Prodvinalco vede anul acesta in termeni mai optimisti. "Ulteriorputem vorbi si despre o stabilizare a pietei. 2009 a fost anul incare sau manifestat efectele negative ale crizei, anul acesta nu vafi la fel de afectat. De exemplu, so­majul sa dublat in 2009. Chiardaca va mai creste putin si anul acesta, nu ne asteptam sa sedubleze din nou", spune directorul general al producatoruluiclujean.

Prodvinalco, companie listata la Bursa de Valori din Bucuresti,are ca principali competitori companiile Scandic Distilleries,Alexandrion si Prodal 94. Producatorul este detinut de TodeaMirciaDorin (17,1%), Albon Vasile (15,7%), Hosu ViorelMarcel(10,1%), Moraru Constantin (9,9%), Broadhurst Investments Limited(7%) si Albon Carmen (1,5%) si de Prodvinalco Cluj, filiala Gherla(17,7%). Restul de 21% din titluri sunt detinute de 24.680 deactionari, fiecare cu o pondere sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO