Companii

În plină panică privind siguranţa alimentării cu carburanţi, România are un atu aproape unic la nivel european, o producţie internă pe care se poate baza, a treia cea mai mare din UE, şi trei rafinării locale

Autor: Roxana Petrescu

11.03.2022, 17:20 296

♦ Petrolul local îi dă României o poziţie privilegiată la nivel european faţă de importuri: o treime din necesar este asigurată de producţia internă. Media europeană a dependenţei de importuri este de 96%. ♦ România are una dintre cele mai sigure poziţii în ceea ce priveşte alimentarea pieţei interne cu petrol, aproape o treime din necesar fiind asigurată de OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze.

Cele mai recente statistici dispo­nibile pe site-ul Co­misiei Europene arată că România are o poziţie aproape unică în ceea ce priveşte dependenţa de importurile de petrol comparativ cu alte state din bloc.

Astfel, la nivelul anului 2020 gradul de dependenţă al României faţă de importurile de petrol era de 68%, doar Danemarca, al doilea producător de petrol la nivelul UE, având o dependenţă mai redusă de importuri, de 51%. Deşi nu se poate vorbi de o poziţie absolut confortabilă, România are, în acest context regional, avantajul de a-şi putea asigura singură o treime din necesarul de petrol şi o industrie de rafinare pe care se poate baza. Mai mult, la nivelul importurilor, cea mai mare parte a cantităţilor vine din Kazahstan, Rusia fiind a doua ţară ca importanţă pe lista furnizorilor externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO