Companii

Poienaru, Agrofam: Doar in agricultura putem fi competitivi

Poienaru, Agrofam: Doar in agricultura putem fi competitivi

Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding: Am intins compania mult prea mult si o divizare a ei s-ar impune. Am putea sa o transformam in societate pe actiuni, iar atunci, cand bursa se va aseza sa incercam sa iesim cu ea, sa facem si o infuzie de capital, ca modalitate de a ne recupera ce am investit pana acum.

24.11.2008, 16:17 630

Ultima investitie a lui Poienaru se concentreaza pe producerea de biocombustibili, primul pas fiind facut in aceasta toamna, cand s-a semnat un acord pentru o mie de hectare de culturi pentru biomasa.
"Sper ca in perioada urmatoare sa fim un furnizor de biocombustibili din biomasa. Profitabilitatile se duc la 1.000 de euro la hectar, ceea ce nici o alta cultura nu poate sa ne asigure. Primele 20.000 de tone de biomasa le vom putea valorifica anul viitor, dar deja am semnat o colaborare cu cativa investitori greci", a declarat pentru ZF Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Fetesti, care include in proiectele sale viitoare si furnizarea de energie.
Ioan Niculae, proprietarul Interagro, si Adrian Porumboiu, care administreaza grupul Racova Agro Pan din Vaslui au culturi special destinate producerii de biocombustibili si au investit in fabrici pentru acest segment.
Compania din Fetesti, infiintata in urma cu 17 ani, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de anul anterior, cand, potrivit datelor lui Poienaru, a inregistrat 20 de milioane de euro.
In sectorul agricol, Poienaru se afla in topul primilor cinci jucatori, cu activitati care reprezinta peste jumatate din businessul intregului grup. El exploateaza in arenda aproximativ 12.000 de hectare de teren in Balta Ialomitei (insula aflata intre judetele Ialomita si Calarasi - n.red.), cultivand in fiecare toamna 7.000 de hectare de grau, intre 4.000 si 5.000 de hectare cu rapita si 1.500 de hectare cu orz, iar primavara 2.000 de hectare cu floarea soarelui si 500 de hectare cu porumb.
"Anul acesta am avut o productie medie la hectar de 5,4 tone la grau, 2,3 tone la rapita si 6,3 la culturile de orz. In toamna am recoltat 2,6 tone la hectarul de floarea soarelui si 5,5 tone/ha la porumb, volum pe care l-am obtinut in urma irigatiilor, mai ales ca suprafetele pentru porumb au fost mici", spune Poienaru, care a hotarat ca din productia totala de cereale de aproape 65 de mii de tone in 2008 sa vanda doar jumatate.
Restul produselor agricole sunt pastrate in silozurile construite in ultimii ani, in asteptarea majorarii preturilor.
"Am construit silozuri si baze de receptie, incercand sa pastram un raport intre activitatea de productie si cea comerciala, mai ales ca aceste servicii ne-au protejat de-a lungul timpului de diverse sincope in procesul de productie, cum ar fi seceta sau scaderea preturilor la cereale. Anul acesta, productia a fost mai mult decat dubla fata de 2007, dar veniturile nu au fost pe masura pentru ca am asistat la o scadere a pretului. Acesta a fost motivul pentru care ne-am hotarat sa pastram jumatate din cantitatea recoltata, pentru a o vinde in perioada urmatoare, cand in mod normal preturile vor creste", este de parere Poienaru.
Agrofam are o capacitate de depozitare de aproape 100.000 de tone si cinci baze de receptie in Calarasi, Braila si Ialomita. Stocul actual este de 6.000 de tone de floarea-soarelui si 2.000 de tone de grau.
"Nu am cultivat porumb, pentru ca la camp se fura, dar compensam la comert. Este o cultura inca neplatita, iar producatorii au probleme. Noi nu am vrut sa ne asumam riscurile pe care si le asuma producatorii, noi ne-am asumat riscuri cu alte culturi pe care acum le tinem in stoc pentru ca nu este pret", completeaza administratorul companiei, care considera insa ca agricultura va fi in viitor singurul domeniu unde putem fi competitivi, datorita exploziei demografice, a desertificarii, dar mai ales a problemelor de hrana ale continentelor asiatic si african. Dupa cum spune Poienaru, Uniunea Europeana are nevoie de Romania pentru a produce si livra in afara comunitatii si pentru a aduce valori in interior.
De patru ani, Agrofam detine si o crama si 60 de hectare cultivate cu vita de vie. "Deocamdata vindem in vrac, dar vrem sa mergem la export. Din aceasta toamna vom incepe sa imbuteliem sub brandul Viata Lunga de Fetesti", spune Poienaru.
In 2005 compania a cumparat un fost complex de taurine, unde are acum 20 de grajduri populate cu capre.
"Am dat drumul de curand unei fabrici de procesare a laptelui de capra si oaie, de 5.000 de litri pe zi, in urma unei investitii de 500.000 de euro si avem aprobare sa livram in Uniunea Europeana", explica Poienaru.
In domeniul serviciilor, omul de afaceri vrea sa inceapa distributia de seminte, ingrasaminte si carburanti pentru alti agricultori.
"Ne producem semintele si ingrasamintele noastre si acum vrem sa finantam si alte societati agricole. In acest fel desfacem ceea ce avem, asigurandu-ne in acelasi timp fondul de marfa", anunta Poienaru. Activitatea de servicii contribuie in prezent cu aproximativ un milion si jumatate de euro la afacerile companiei. De sase ani Agrofam produce aproape 200.000 de litri de ingrasaminte chimice foliare, dar pentru 2008 estimarile arata o dublare a cantitatilor si implicit a profitului, tinand cont de preturile ridicate.
Administratorul Agrofam Holding isi evalueaza compania intre 60 mil. euro si 80 mil. euro si spune ca pana acum nu a vandut-o din motive sentimentale. "Cred insa ca deja am intins compania mult prea mult si o divizare a ei s-ar impune. Am putea sa o transformam in societate pe actiuni, iar atunci cand bursa se va aseza, sa incercam sa iesim, sa facem si o infuzie de capital, ca modalitate de a ne recupera ce am investit pana acum", spune Poienaru, care gaseste insa o solutie mai buna - asocierea. "Am putea sa avem langa noi un partener si sa crestem ceea ce avem, sa eficientizam, sa putem pune in aplicare mai repede proiectele noastre", opineaza Stefan Poienaru.
Un partener ar insemna pentru afacerea lui Poienaru un rulaj mai mare si implicit o dependenta mai mica fata de creditele bancare, mai ales ca in fiecare an plateste dobanzi intre 1,5 si 1,8 milioane de euro.
"Munca noastra inseamna sa punem pamant astazi si sa asteptam 7-8 luni recolta, ceea ce ne obliga sa apelam la credite. Avem si proiecte pe care le-am amanat, dar fara banci nu ne putem dezvolta", incheie omul de afaceri.
 
Afacerile lui Poienaru
 
  • Detine 12.000 de hectare de teren agricol, mai mult de jumatate fiind destinate culturilor de grau
  • Dispune de silozuri cu o capacitate de aproape 100.000 de tone si cinci baze de receptie
  • Cultiva vita de vie pe 60 de hectare din care va imbutelia vinul Viata Lunga de Fetesti
  • A investit intr-o fabrica de procesare a laptelui si intr-un abator
  • Produce si distribuie seminte, ingrasaminte si combustibili
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO