Companii

Policolor: Din toamna consumul de vopsele va intra pe crestere

Policolor: Din toamna consumul de vopsele va intra pe crestere
10.05.2010, 23:15 160

Achille Bardelli, directorul general executiv al grupuluiPolicolor-Orgachim, estimeaza ca din toamna anului 2010 se va intrape un trend ascendent pe piata de lacuri si vopsele, insa abia din2011 vom putea spune cu adevarat ca piata are potential de a revenipe crestere reala.
Grupul Policolor-Orgachim si-a bugetat pentru anul acesta ocrestere de 15%, pana la circa 80,5 mil. euro, din care 75%reprezinta veniturile realizate in Romania, restul fiind realizatede compania Orgachim din Bulgaria. Cresterea businessului se vadatora investitiilor realizate in dezvoltarea facilitatilor deproductie anul trecut de catre companie, dar si revenirii pe plus avanzarilor in a doua parte a anului.
"Factorii determinanti pentru dezghetarea sectorului sunt revenireaeconomiei pe crestere, stabilizarea pietei muncii si a puterii decumparare a romanilor si reluarea creditarii. Estimam o crestere aafacerii cu 15%. Ne asteptam ca odata cu iesirea din crizaeconomica globala, industria constructiilor sa-si reia un ritm decrestere normal, care nu are cum sa fie mai mare de 10%", spuneBardelli. Din totalul businessului de 70 mil. euro realizat in 2009de Policolor-Orgachim, circa 45 milioane sunt pe zona de vopsele silacuri, restul reprezentand produse pentru constructii si industriachimica.
Bardelli sustine ca dupa prabusirea pietei imobiliare din 2009,tendinta naturala a Policolor a fost aceea de a-si proteja bunuriledeja existente alegand varianta renovarilor si reamenajarilor."Anul 2008 a fost ultimul de boom artificial, cresterileinregistrate atunci nefiind relevante pentru piata noastra deoareceevolutia lucrurilor nu era una naturala".
Policolor a alocat in 2009 fonduri pentru investitii de peste 4milioane de euro in activitatile de cercetare-dezvoltare si inproductie, automatizari si tehnologie, in urma carora personaluls-a redus, fara a preciza cu cat. In 2008, Policolor avea circa 580de angajati in Romania.
"Aceeasi suma pentru investitii a fost bugetata si pentru 2010.Este cel mai mare nivel al investitiilor angajate de Policolor, inultimii cel putin cinci ani", afirma Bardelli. Fondurile pentruinvestitii de anul acesta se vor concentra catre promovarea deproduse noi, asa cum a fost vopseaua Spor cu ioni de argint,lansata recent de companie.
Policolor-Orgachim si-a mutat in ultimii ani aproape integral toatefacilitatile de productie din Romania in Bulgaria, in afara deproductia de vopsele pentru industria auto.
"Am implementat o strategie de grup, care s-a axat in principal perestructurarea portofoliului de produse si separarea lor in centrede cost si profit. Pentru optimizarea costurilor si crestereaeficientei am creat pentru fiecare gama astfel de centre".

Piata a scazut cu 20-25%
Piata de lacuri si vopsele decorative a scazut anul trecut cu circa20-25%, pana la circa 160-180 mil. euro, situatie care a afectatvanzarile diviziei deko a companiei, destinata constructiilor noisi fatade.
Policolor, fosta Intreprindere de Lacuri si Vopsele Bucuresti, estedetinuta de fondurile de investitii Reconstruction Capital 2 siRomanian Investment Fund si a fost retrasa de pe Bursa la sfarsitullui 2008, dupa ce a fost listata in 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO