Companii

Popoviciu mai investeşte 20 mil. euro în mallul din Oradea Proprietarii au schimbat numele centrului comercial din Tiago Mall în Oradea Shopping City

Autor: Cristina Stoian

28.09.2010, 23:56 415

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a caştigat în urmă cutrei luni licitaţia pentru achiziţia mallului Tiago din Oradea,aflat în faliment, prin intermediul firmei Shopping Center Holding,va investi circa 20 de milioane de euro pentru a finaliza proiectulîn primăvara anului viitor.

"Am reuşit într-o lună să ajungem la faza finală în ceea cepriveşte negocierea cu retailerii pentru ocuparea a circa 60% dinspaţiul disponibil. Am făcut concomitent mai multe demersuri, înurmătoarea perioadă urmand să atragem chiriaşi şi pentru restulspaţiului. Vom miza pe segmentul de entertainment, care are alocatcirca 10.000 de metri pătraţi din mall", a declarat pentru ZFCristina Dinu, administratorul Shopping Center Holding.

Numele Cristinei Dinu a fost vehiculat prima dată în momentul încare Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul mallului, a scosla licitaţie activul. "La licitaţie s-a prezentat un avocat,Cristina Dinu, dar nu ştim dacă aceasta are legătură cu domnulPopoviciu", spuneau atunci reprezentanţii Casei de InsolvenţăTransilvania.

Firma Shopping Center Holding este controlată de Karias Tradingînregistrată în Limassol, Cipru, iar Dumitru Ciocoiu, un apropiatal omului de afaceri Gabriel Popoviciu, deţine 10% din acţiuni.

Acţionarii firmei şi adresa sediului social leagă numelecumpărătorilor de cel al miliardarului Gabriel Popoviciu,dezvoltatorul proiectului Băneasa din nordul Capitalei. La aceeaşiadresă sunt înregistrate şi firmele Comaliment şi ASD Mioriţa, princare Popoviciu este acţionar la Băneasa Investments, în timp ceCiocoiu Dumitru (10% din firma cumpărătoare) mai este acţionar şiîn firma Băneasa Business & Technology Park, proprietarulclădirilor de birouri cu acelaşi nume din cadrul proiectuluiBăneasa.

De altfel, Gabriel Popoviciu nu apare drept acţionar în numepropriu în nicio firmă înregistrată pe piaţa locală.

La Oradea, prima mişcare a noului proprietar a fost sărebranduiască mallul preluat în urma unei tranzacţii estimate la30,5 milioane de euro, fostul nume, Tiago Mall, fiind înlocuit cuOradea Shopping City, model asemănător cu cel al centruluicomercial din Băneasa, deţinut de asemenea de Popoviciu.

Mallul "de servicii"

Centrul comercial care se va deschide la începutul lui 2011, cuo suprafaţă închiriabilă brută de 30.000 de metri pătraţi, va aveapeste 120 de magazine de îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii saudecoraţiuni, o zonă de food-court şi una de agrement, care includeun cinema, piste de bowling, cazinou sau un centru de sănătate şiînfrumuseţare. "Oradea este aproape de graniţă, iar locuitoriioraşului merg în Ungaria în căutare de branduri, întrucat aici nuexistă o ofertă nici pe partea de fashion, nici în ceea ce priveştepartea de divertisment", spune Dinu, care nu face publicădeocamdată lista retai lerilor care ar urma să ocupe spaţiile dinOradea Shopping City, afirmand însă că mizează pe brandurileinternaţionale pe segmentul mediu şi peste mediu.

Mallul va dispune şi de o curăţătorie, de servicii bancare,florărie, agenţii de turism, puncte de presă sau servicii detelecomunicaţii.

"Suntem în discuţii cu autorităţile locale pentru a le da spreînchiriere spaţii publice pentru servicii de zi cu zi, cum ar fiplata taxelor. Şi în mallurile din Bucureşti se practică acestlucru, multe centre comerciale dispunand de astfel de tonomate",este de părere administratorul Shopping Center Holding.

Aceeaşi strategie a fost anunţată şi de conducerea Era ShoppingPark, mall care se va deschide vizavi de cel cumpărat recent dePopoviciu la Oradea.

Graham Kilbane, directorul general al companiei cipriote dedezvoltare imobiliară Omilos, a spus într-un interviu acordat ZF lajumătatea acestei luni că intenţionează să atragă chiriaşifurnizori de servicii şi că este în discuţii cu autorităţile pentrudeschiderea unui birou în care oamenii să îşi plătească taxele şiimpozitele sau chiar pentru o poştă.

În Oradea, pe langă Oradea Shopping City şi Era Shopping Park,ambele aflate la ieşirea din oraş, mai funcţionează Lotus Mall.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO