Companii

Popoviciu pierde Tiago Oradea dacă nu vine până miercuri cu 30,5 mil. €

11.08.2010, 23:50 36

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a câştigat în luna iunieprin intermediul firmei Shopping Center Holding licitaţia pentruachiziţia mallului Tiago din Oradea, intrat în faliment, nu aachitat până în prezent preţul de 30,5 milioane de euro pentru carea fost cumpărat activul, iar termenul limită este data de 18august.
"Nu avem de ce să ne impacientăm deocamdată. Câştigătorii trebuiesă achite suma până la 18 august şi nu avem motive să credem că nuo vor face", a declarat Andrei Cionca, partener în cadrul Casei deInsolvenţă Transilvania, lichidatorul firmei MLS Proiect, înportofoliul căreia se afla mallul intrat în faliment.
Până recent, implicarea lui Popoviciu în afacerea Tiago Oradea erapusă sub semnul întrebării. Potrivit informaţiilor din piaţă însă,miliardarul a început să caute după câştigarea li­citaţiei companiidispuse să deschidă magazine în cadrul mal­lului din Oradea,oferindu-le condiţii avantajoase, dar retailerii nu s-au îngrămăditsă semneze contracte pentru mallul care a intrat în faliment tocmaidin lipsa chiriaşilor.
Situaţia este complicată şi de faptul că licitaţia de vânzare amallului a fost contestată de către foştii proprietari ai centrelorcomerciale Euromall Piteşti şi Euromall Galaţi, care au fostdescalificaţi înainte de derularea licitaţiei.
"Câştigătorii licitaţiei tre­buie să plătească preţul in­de­pendentde această con­testaţie, care va fi analizată pe 20 august. Dinpunctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare. Cei de laEuromall nu au depus toate actele în forma cerută în caietul desarcini, motiv pentru care au fost descalificaţi", a mai spusCionca.
Pentru o investiţie imobiliară 30 mil. euro reprezintă în prezent osumă extrem de importantă, pentru care s-ar putea găsi cu greufinanţare bancară. Una dintre variantele posibile este finanţareaachiziţiei tot de către UniCredit, principalul creditor al firmeiMLS Proiect şi totodată principalul beneficiar al banilor proveniţidin vânzarea mallului orădean. Cu alte cuvinte, creditul pentrudezvoltarea mallului ar putea fi transferat de la nord-irlandeziide la Mivan, proprietarii iniţiali ai mallului de la Oradea, cătrefirma controlată de Popoviciu, dar în condiţii uşorschimbate.
Reprezentanţii UniCredit au declarat că nu pot comenta acest gen deinformaţii, în timp ce Gabriel Popoviciu a declarat "nu cunosc",întrebat fiind dacă Shopping Center Holding va plăti banii pe mallsăptămâna viitoare.
Vânzarea mallului Tiago Oradea reprezintă a do­ua cea mai maretranzacţie imobiliară din acest an, după re­centa tran­zacţie princare IKEA a preluat un teren de 5,1 ha din plat­for­ma in­dustrialăTimpuri Noi pentru 35 mil. euro. Nici în acest caz nu au fost încăachitaţi toţi banii, sumele urmând a fi plătite în rate, pe măsurăce platforma va fi eliberată de clă­dirile industriale.
De altfel, în cadrul tranzacţiilor realizate în acest ancumpărătorii au venit cu mult mai puţini bani faţă de perioadaanilor 2006-2008, în condiţiile în care în majoritatea achiziţiilorau fost preluate şi creditele în derulare, iar în alte cazuri afost realizat şi schimb de acţiuni între actorii tranzacţiei, învederea împărţirii riscului pe termen mediu.
De referinţă a fost vânzarea mallului Polus Center din Constanţa,unde austriecii de la Immoeast au mai plătit doar 1 euro pentrupreluarea unui pachet de 85% din acţiunile firmei dezvoltatoare,urmând a prelua în schimb şi datoriile de circa 40 mil. euro pentruconstrucţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO