Companii

Portofoliul local al Equest, evaluat la 150 de milioane de euro, plus 28%

Portofoliul local al Equest, evaluat la 150 de milioane de euro, plus 28%

Equest va investi 4 mil. euro in proiectul Moldova Mall

05.05.2008, 18:12 25

Fondul de investitii Equest Balkan Properties, listat la bursa AIM din Londra, a investit pana la sfarsitul anului trecut 116 mil. euro in zece proprietati imobiliare pe piata locala, evaluate la 147,8 mil. euro, in crestere cu 27,5% fata de investitia initiala, se arata intr-un raport al fondului.
Equest a intrat pe piata locala la inceputul anului 2006, principalele proprietati din portofoliu fiind centrul comercial Vitantis din Bucuresti, centrul Moldova Mall din Iasi sau parcul logistic Equest Logistic Center, de pe Autostrada Bucuresti-Pitesti. Evaluarea a fost realizata de firma de consultanta CB Richard Ellis, avansul proprietatilor din Romania fiind cel mai mare, raportat la pietele pe care fondul Equest mai este prezent. Cea mai recenta achizitie a britanicilor din 2007 o reprezinta o participatie de 70% dintr-un teren de 3,3 hectare din Ploiesti, pentru care a platit 3,9 milioane de euro, lotul fiind destinat unei dezvoltari comerciale.
"Anul 2007 a marcat sfarsitul fazei de achizitii pentru cresterea portofoliului. Compania este concentrata in prezent pe administrarea activelor si constructii pentru finalizarea proiectelor la timp si in bugetele stabilite", a comentat Petri Karjalainen, director of Equest Property Management Limited, managerul de investitii al fondului.
Cele mai importante proiecte de dezvoltare sunt cele din Bucuresti (Vitantis si Equest Logistic) pentru care compania a contractat credite de la Bank Austria Creditanstalt si Raiffeisen Zentralbank, in valoare totala de aproximativ 60 de milioane de euro. In plus, compania va investi patru milioane de euro in proiectul Moldova Mall, in constructia unei parcari subterane si a altor spatii comerciale.
Compania este prezenta si pe pietele din Bulgaria, Serbia si Macedonia, cea mai importanta proprietate din portofoliu, mallul City Centre din Sofia, fiind disponibil spre vanzare pentru finantarea viitoarelor dezvoltari.
Equest a investit peste 320 de milioane de euro in aceste patru tari, proprietatile fiind evaluate la 373 mil. euro, in crestere cu 16,3%.
Fondurile de investitii listate pe bursa AIM de la Londra au fost printre primii jucatori straini intrati de piata imobiliara locala, alaturi de Equest mai fiind prezente firme precum Fabian sau Dawnay Day.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO