Companii

Posibile ţinte pentru următoarele tranzacţii majore din energia verde. Care sunt proiectele eoliene cu „actele în regulă“?

Posibile ţinte pentru următoarele tranzacţii majore...

Autor: Roxana Petrescu

24.03.2023, 00:07 1359

Proiecte care au îngheţat după modificările legislative care au blocat complet piaţa de energie verde în urmă cu un deceniu au fost readuse la viaţă de dezvoltatori locali, unele ajungând până în faza obţinerii contractului de racordare la reţea.

Cu actele în regulă, acestea sunt printre proiectele cu cele mai bune şanse de a fi preluate de investitori strategici sau de fonduri de investiţii şi finalizate, piaţa regenerabilelor fiind în acest moment extrem de încinsă.

Pe zona de energie eoliană, proiecte cu o capacitate de circa 2,4 GW au obţinut contractul tehnic de racordare le reţea doar în ultimii doi ani. Unele sunt deja deţinute de investitori puternici, celelalte devin ţinte de achiziţii.

„Toate proiectele pe care le avem, cu o capacitate totală de 950 MW, sunt cu contracte de racordare la reţea şi altele nu mai facem. Sunt proiecte reluate, ele fiind dezvoltate în primul val de energie verde, dar oprite din cauza schimbărilor legislative. Pe cele de talia noastră le facem noi, la zeci de milioane de euro putem să ne angajăm, dar mai mult nu, pentru că nu are cine să ne finanţeze“, a spus Gheorghe Manole, fondator al Eximprod, în cadrul ZF Power Summit 2023.

Gheorghe Manole alături de partenerii săi de afaceri sunt printre cei mai puternici devoltatori de proiecte de energie verde, toate cu contracte de racordare, toate aşteptând investitori cu forţa financiară de a împinge un astfel de investiţii mai departe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO