Companii

Posibile ţinte pentru următoarele tranzacţii majore din energia verde: proiectele eoliene cu contractele de racordare la reţea au cele mai mari şanse de a fi preluate. Cine are „actele în regulă“?. Lista proiectelor eoliene care au obţinut contractele de racordare la reţea în 2021 şi 2022

Posibile ţinte pentru următoarele tranzacţii majore...

Autor: Roxana Petrescu

25.03.2023, 00:07 382

♦ Proiecte care au îngheţat după moficările legislative care au blocat complet piaţa de energie verde în urmă cu un deceniu au fost readuse la viaţă de dezvoltatori locali, unele ajungând până în faza obţinerii contractului de racordare la reţea ♦ Cu actele în regulă, acestea sunt printre proiectele cu cele mai bune şanse de a fi preluate de investitori strategici sau de fonduri de investiţii şi finalizate, piaţa regenerabilelor fiind în acest moment extrem de încinsă ♦ Pe zona de energie eoliană, proiecte cu o capacitate de circa 2,4 GW au obţinut contractul tehnic de racordare la reţea doar în ultimii doi ani ♦ Unele sunt deja deţinute de investitori puternici, celelalte devin ţinte de achiziţii.

„Toate proiectele pe care le avem, cu o capacitate totală de 950 MW, sunt cu contracte de racordare la reţea şi altele nu mai facem. Sunt proiecte reluate, ele fiind dezvoltate în primul val de energie verde, dar oprite din cauza schimbărilor legislative. Pe cele de talia noastră le facem noi, la zeci de milioane de euro putem să ne angajăm, dar mai mult nu, pentru că nu are cine să ne finanţeze“, a spus Gheorghe Manole, fondator al Eximprod, în cadrul ZF Power Summit 2023. Gheorghe Manole alături de partenerii săi de afaceri sunt printre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte de energie verde, toate cu contracte de ra­cor­dare, toate aşteptând investitori cu forţa fi­nanciară de a împinge astfel de investiţii mai de­parte. În general, pentru a monta 1 MW într-un proiect de energie eoliană sunt necesare fonduri de peste 1,1 milioane de euro. Ţinând cont de faptul că deocamdată contractele pe termen lung sau sche­mele de contracte pentru diferenţă încă nu funcţio­nează perfect, banii de acasă pentru finalizarea unei astfel de investiţii sunt esenţiali.

Proiectele gândite de Eximprod sunt doar o parte din cele care au obţinut în ultimii doi ani contractele de racordare la reţea, lucru care le asigură un loc cert în sistem, investiţiile ajunse în această etapă având şanse bune de materializare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO