Companii

Posta a depasit bugetul la carburanti chiar si cu masini mai putine

10.07.2008, 18:44 24

Compania Nationala Posta Romana, cel mai mare jucator de pe piata serviciilor de posta si curierat, a inregistrat in primele cinci luni ale anului cheltuieli cu carburantii de aproximativ 5,4 milioane de lei (1,5 milioane de euro), cu 4% mai mult decat costurile bugetate, in conditiile in care flota de masini a companiei a fost redusa cu 82 de unitati, pana la un nivel de 1.039 de autoturisme, potrivit datelor furnizate de companie.
Depasirea bugetelor alocate achizitiei de combustil este intalnita la majoritatea companiilor care au in administrare flote foarte mari de masini in conditiile in care pretul la carburanti a inregistrat de la inceputul anului o crestere de peste 20% generata de ascensiunea barilului de petrol pe pietele internationale.
La sfasitul saptamanii trecute, barilul de titei s-a apropiat foarte mult de nivelul de 150 de dolari, iar specialistii spun ca pana la sfarsitul anului acesta ar putea depasi chiar si pragul de 200 de dolari.
"Anul trecut, in primele cinci luni, Posta Romana a operat cu 1.121 de masini, iar anul acesta, in aceeasi perioada, cu un numar de 1.039 de masini. Pentru lunile ianuarie-mai, anul acesta, bugetul de carburanti a fost de 5,17 milioane de lei, dar a fost depasit cu 4%", spun reprezentantii companiei.
Potrivit surselor citate, anul trecut cheltuielile cu carburantii s-au ridicat in primele cinci luni la un nivel de aproximativ 5,5 milioane de lei, in timp ce anul acesta in perioada ianuarie-mai costurile cu carburantii au fost de circa 5,4 milioane de lei.
In ciuda depasirii sumelor bugetate pentru anul acesta, compania intentioneaza sa-si mareasca flota de masini detinuta.
"Posta Romana a demarat procedurile ce vizeaza innoirea parcului auto. Vor fi achizitionate un numar de 727 de masini in leasing, respectiv 613 de autoutilitare de tip furgon si autosasiu si 114 autoturisme", au mai spus sursele citate.
Posta Romana a inregistrat anul trecut afaceri de 312,8 milioane de euro fata de nivelul de 231,2 milioane de euro raportat in 2006. Profitul net al companiei a ajuns la 9,6 milioane de euro, in crestere fata de nivelul de 7,9 milioane de euro inregistrat in 2006.
Pentru anul acesta compania estimeaza o crestere a afacerilor de 40% fata de nivelul raportat in 2007.
Compania detine o pozitie dominanta pe partea de corespondenta, unde detine o cota de 95-96%, dar controleaza numai 13% din segmentul de coletarie. Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor companiei o posibila solutie pentru majorarea cotei de piata pe acest segment ar fi achizitia unui jucator de talie mare de pe piata, tranzactie care ar fi de ordinul zecilor de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO