Companii

Prăbuşirea şi renaşterea fabricilor de vagoane Astra Arad, Meva şi Romvag. De la insolvenţă la contracte de 2.000 de vagoane sub „comanda“ unui investitor german de 39 de ani, până în mâinile unui grup listat la New York

Prăbuşirea şi renaşterea fabricilor de vagoane Astra...

Autor: Mirabela Tiron

17.10.2016, 13:00 3714

Principalul atu al celor trei fabrici, ce se întind pe 357.000 de metri pătraţi, este capacitatea de producţie, de 5.000 de vagoane de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa.

Cele trei fabrici de va­goa­ne,  Astra Vagoane Arad, Romvag (Caracal) şi Meva (Turnu Severin), cu un istoric de peste 100 de ani în pro­duc­ţie, au trecut în doar şase ani de la insol­venţă, restructurări masive şi imposi­bilitate de achitare datorii la contracte de 2.000 de va­goa­ne de marfă în Europa sub in­vestitorul german Thomas Manns, care le-a pre­luat în 2012, iar acum în mâinile gigantului american Greenbrier, care a preluat pachetul majoritar.

Gigantul american Greenbrier, cu afaceri de circa 3 mld. dolari anual din pro­duc­ţia de vagoane, controlat de coloşi finan­ciar precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch, a preluat pachetul majoritar, pentru care va plăti 60 de milioane de euro. Noua entitate formată, Greenbrier-Astra Rail, va cuprinde toate operaţiunile din Europa ale celor două companii, respectiv Greenbrier (fabrici în Polonia) şi Astra Rail.

The Greenbrier Companies şi Astra Rail Management GmbH vor forma o nouă companie, Greenbrier-Astra Rail, care va reprezenta un grup de producţie, inginerie şi reparaţii de vagoane.  Pachetul majoritar de acţiuni va fi controlat de Greenbrier, care va plăti către Astra Rail 30 de milioane de euro la încheierea tranzacţiei şi alte 30 de milioane de euro la 12 luni de la finalizarea acordului, potrivit anunţului oficial.

Noua companie va fi controlată în proporţie de 75% de către Greenbrier, restul de acţiuni fiind păstrate de către Thomas Manns, care este şi preşedintele Astra Rail. El va primi însă funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al noii entităţi Greenbrier-Astra Rail, urmând să se ocupe de operaţiunile comerciale ale companiei. Noua entitate formată va cuprinde toate operaţiunile din Europa ale celor două companii, respectiv Greenbrier şi Astra Rail.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO