Companii

Praktiker a vandut de 73,4 mil. euro in T3 si merge cu un nou format de magazin in orasele mici

Praktiker a vandut de 73,4 mil. euro in T3 si merge cu un nou format de magazin in orasele mici

Click pentru imaginea marita

25.10.2007, 17:24 20

Reteaua de magazine de bricolaj Praktiker Romania a raportat vanzari de 181,9 mil. euro in primele noua luni ale anului, in crestere cu circa 71% fata de aceeasi perioada din 2006. Compania a deschis sase unitati in intervalul mentionat, ajungand la 18 magazine pe piata locala.
Fara a lua in calcul extinderea retelei, cresterea vanzarilor Praktiker Romania la noua luni a fost de 24,8%, potrivit raportului financiar al companiei germane.
In trimestrul al treilea al acestui an, Praktiker a raportat vanzari de 73,4 mil. euro si a lansat un format mai mic de magazine pe piata locala, cu o suprafata de vanzare de aproximativ 4.000 de metri patrati. In prezent, reteaua opereaza un singur magazin de acest tip in Romania, in orasul Targoviste. Unitatea a fost inaugurata in luna septembrie, in urma unei investitii de aproximativ 8 mil. euro.
"Magazinele de dimensiuni mai mici ale retelei ne permit sa ne extindem in zone in care nu ar fi fost posibil sa operam in mod profitabil unitati cu suprafete mai mari", spune compania.
Reteaua are planificate alte doua deschideri in acest an in Romania, dintre care una ar putea fi la Iasi, potrivit anunturilor de recrutare ale companiei. Investitia medie pe unitate este de 8-10 mil. euro, locatiile in care Praktiker opereaza fiind aproape in totalitate asigurate prin contracte de inchiriere.
In prezent, doar locatia din Galati se afla in proprietatea Praktiker, terenul de aproximativ 30.000 de metri patrati pe care a fost construit magazinul fiind achizitionat de companie in acest an.
Praktiker detine in prezent o retea de 18 magazine pe piata locala, din care trei in Bucuresti, avand suprafate medii de vanzare de 6.000 de metri patrati.
Compania franceza Bricostore, cel mai important competitor pe piata romaneasca al germanilor de la Praktiker, a raportat - la randul sau - o crestere de 51% pe primul semestru al anului fata de perioada similara din 2006, cu o singura deschidere in acest interval, in zona comerciala Baneasa din Capitala. Reteaua de bricolaj Bricostore a ajuns la 7 unitati in Romania, acestea inregistrand vanzari de 83 mil. euro in primele sase luni ale anului in curs. Bricostore dezvolta un format mai mare de magazine, comparativ cu Praktiker, avand suprafete medii de vanzare de 8.000-10.000 de metri patrati.
Praktiker a inaugurat primul magazin de pe piata romaneasca in toamna anului 2002, in imediata apropiere a Metro Cash & Carry din Voluntari.
Planurile pe termen mediu si lung ale companiei Praktiker prevad dezvoltarea unei retele de 30 de magazine in Romania.
La nivel de grup, vanzarile Praktiker au avansat in intervalul ianuarie-septembrie cu 25,6%, ajungand la aproximativ 3 miliarde de euro.
In ceea ce priveste profitul operational, compania germana a inregistrat la noua luni un rezultat de 100,5 milioane de euro, cu 14,6% peste nivelul din perioada similara din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO