Companii

Cum se pregătesc spitalele pentru perioada sărbătorilor? Managerii spitalelor Grigore Alexandrescu şi Colţea testează toţi pacienţii şi au pregătit secţiile în cazul creşterii numărului de cazuri de COVID

În România sunt 523 spitale în total, potrivit datelor publice de la INS, dintre care 368 sunt spitale de stat şi 155 sunt private.

În România sunt 523 spitale în total, potrivit datelor publice de la INS, dintre care 368 sunt spitale de stat şi 155 sunt private.

Autor: Georgiana Mihalache

24.12.2020, 00:04 335

♦ În Spitalul Grigore Alexandrescu, printre cele mai mari unităţi de urgenţe pediatrice, pacienţii sunt testaţi inclusiv cu teste antigen pentru a găsi rapid focarele de infecţie ♦ Situaţia pandemică aglomerează şi spitalul Colţea, 80% dintre pacienţii unităţii medicale fiind cazuri oncologice.

Perioada sărbătorilor de Crăciun aglo­merează unităţile publice, în special spitalele de urgenţă, iar criza sanitară ge­ne­rată de COVID-19 a schimbat pro­ce­durile în spitale, astfel că toţi pacienţii sunt testaţi pentu a limita răspândirea noului virus. Cum s-au pregătit spitalele pentru fluxul mare de pacienţi?

„Avem secţia COVID care este pregătită, iar pe lângă avem un plan de rezervă în caz că va creşte numărul de pacienţi, dar asta probabil va fi după sărbători. Putem transforma rapid o secţie în una COVID, sunt făcute inclusiv graficele de lucru. Secţia respectivă funcţionează normal deocamdată, am pla­nificat unde mutăm pacienţii. Încer­căm să ne adaptăm situaţiei, dar oricum asta facem de sărbători“, a spus Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală.

Unitatea medicală are 1.000 de angajaţi, iar managerul spitalului spune că până în prezent a reuşit să ţină infecţia sub control, să nu se răspândească, impugnând din timp măsuri de protecţie precum purtarea măştii şi a vizierei, dar şi testarea permanentă.
„Testăm pacienţii. Noi avem un contract cu un laborator pentru că avem o clădire veche şi nu poate fi modificată pentru a face un laborator. Dincolo de PCR, noi ne bazăm şi pe testarea rapidă antigenică, ajută şi aceasta. Noi am testat tot timpul, aşa am reuşit să nu fim focar niciodată. Avem peste 1.000 de angajaţi, am avut peste 800.000 de consultaţii anul acesta“, mai explică Alexandru Ulici.El precizează că situaţia nu este una nouă pentru Spitalul Grigore Alexandrescu, profilul unităţii fiind unul de urgenţe. „Ne-am pregătit pentru perioada sărbătorilor. Noi suntem spital de urgenţă şi petrecem sărbătorile în acelaşi fel, pentru noi nu e o noutate că vine Crăciunul. La nivelul personalului mediu este schema plină.“

Şi Spitalul Colţea testează pacienţii, deşi tot în regim externalizat, către alte laboratoare, neavând un apparat PCR. Managerul spitalului spune însă că este în planul de investiţii şi un astfel de echipament.

„Noi testăm pe toată lumea, îi primim, îi tratăm. Pacienţii beneficiază de testare gratuită, avem contract cu un laborator. Vrem să ne cumpărăm apparat de testare, am depus toată documentaţia, la sfârşit de ianuarie sperăm să testăm noi, ar fi mai rapid“, a spus Mircea Lupuşoru, managerul Spitalului Colţea.

El a explicat că 80% dintre pacienţi sunt cazuri oncologice, programate din timp pentru terapii, însă situaţia sanitară face ca numărul pacienţilor să crească, în contextul în care mai multe spitale sunt transformate în unităţi de suport pentru pacienţii cu COVID.

Pandemia generată de noul coronavirus a pus presiune pe spitalele publice, în special, unde ajung cele mai multe şi cele mai grave cazuri ale pacienţilor cu alte afecţiuni. Creşterea numărului de cazuri şi răspândirea necontrolată a virusului a pus unităţile medicale faţă în faţă cu vechile probleme din sistem ‚Äì lipsa resurselor materiale şi umane, clădiri vechi, lipsa aparaturii medicale. În România sunt 523 spitale în total, potrivit datelor publice de la INS, dintre care 368 sunt spitale de stat şi 155 sunt private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO