Companii

Premieră pe piaţa valutară din Europa: Băncile Centrale Europene încep să înlocuiască rezervele în dolari cu yuani, moneda naţională a Chinei

Premieră pe piaţa valutară din Europa: Băncile...

Autor: Răzvan Botea

10.02.2018, 23:14 1288

Banca germană Bundesbank, Banca Centrală a Franţei şi Banca Centrală Europeană şi-au anunţat intenţia de a folosi yuanul, moneda naţională a Chinei, în rezervele lor pentru schimburi valutare, conform Quartz.

La sfarşitul anului trecut,  Xi Jinping, preşedintele Chinei, a spus că este prima oară în istorie când naţiunea sa se află „în centrul scenei mondiale”. Sunt multe feluri  în care  China face asta, inclusiv promovarea globalizării, ajutoarele financiare sau de altă natură acordate altor state şi dezvoltarea tehnologiilor avansate.

Un alt pas important pentru a se afla „în centrul scenei mondiale” este să  fie centrul economiei globale. Pentru a  face asta, China are nevoie, printre alte aspecte, să-şi internaţionalizeze moneda.

În ultimii 70 de ani, dolarul american a fost moneda dominantă în toată lumea. Două treimi din cele 6,9 mld. dolari alocate schimburilor valutare internaţionale sunt păstrate în dolari americani. Yuanul din China a făcut un pas important în 2016 pentru un mai mare uz la nivel internaţional: FMI (Fondul Monetar Internaţional) a decis să includă moneda în rezerva sa monetară internaţională creată din mai multe valute (SDR- Special Drawing Right).

Totuşi, până în a al treilea trimestru al anului 2017, doar 1% din schimburile valutare internaţionale au folosit yuanul, conform ultimelor date furnizate de FMI. Acum, acest lucru pare a fi pe cale să se schimbe.

Yuanul a atins un maxim al ultimilor doi ani în comparaţie cu dolarul în această săptămână, după ce banca germană Bundesbank a declarat că va include yuanul în rezervele sale pentru prima oară.

„Dezvoltarea notabilă a yuanului din ultima vreme, din punct de vedere european,  a fost intensificarea rolului pe care acesta îl joacă în pieţele financiare globale”, declară Andreas Dombret, membru executiv al Băncii Centrale.

Decizia a fost luată anul trecut şi încă nu au fost făcute investiţii, deoarece implementarea este încă în stadiul pregătirilor.

Banca Centrală a Franţei a dezvăluit că deja are ceva rezerve în yuani.

În iunie, Banca Centrală Europeană a anunţat că a convertit 500 mil. euro în yuani pentru rezervele sale. Aceasta este o mică schimbare, având în vedere că  Banca Centrală Europeană are în rezervele sale pentru schimburi valutare echivalentul a 44 mld. euro, însă acest lucru reflectă intensifcarea prezenţei Chinei în sistemul financiar global.

 China încă se confruntă cu obstacole în a avea într-adevăr o monedă internaţională. Controlurile de capital şi lipsa reglementării în privinţa transparenţei fac ca instituţiile financiare să fie sceptice în a investi în active chinezeşti. Cu toate acestea, China săptămâna trecută a dat semne că este gata să „se mai relaxeze în privinţa regulilor folosite pentru a-şi controla moneda”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO