Companii

Premierul Nicolae Ciucă: Vom aproba astăzi ca 50% din dividendele Nuclearelectrica şi Romgaz să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiţii. Romgaz a convocat AGA pe 28 aprilie

Premierul Nicolae Ciucă: Vom aproba astăzi ca 50% din...

Autor: Roxana Rosu

25.03.2022, 12:28 392

Executivul va aproba în şedinţa de vineri o hotărâre de guvern prin care stabileşte ca 50% din dividendele de la Nuclearelectrica şi Romgaz să revină statului, iar restul să poată fi folosite pentru investiţii, în contextul creşterii preţurilor de pe piaţa energiei.

Vom aproba o hotărâre de Guvern prin care venim sa consolidam măsurile luate pentru sprijinirea populaţiei şi protecţia cetăţenilor faţă de creşterea preţurilor la energie şi gaze, în sensul în care pentru companiile Nuclearelectrica şi Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiţii, atât în ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităţilor de extracţie offshore, precum şi asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 şi 4 la Centrala nucleară de la Cernavodă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Romgaz a convocat adunarea acţionarilor pentru data de 28 aprilie.

”În functie de adoptarea de catre Guvern a proiectului de Hotarare de Guvern (privind aprobarea repartizarii la bugetul de stat, pentru exercitiul financiar al anului 2021, sub forma de dividende, a unei cote de 50% din profitul contabil al Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. ramas dupa deducerea impozitului pe profit), Consiliul de Administratie al S.N.G.N. ROMGAZ S.A. se va intruni in sedinta, nu mai tarziu de data de 28 martie 2022, pentru a adopta, printre altele, o decizie cu privire la propunerile pe care le va inainta AGOA din data de 28 aprilie 2022 in raport cu: a)    repartizarea profitului net realizat in anul 2021; b)    valoarea dividendului brut pe actiune repartizat din profitul net realizat in anul 2021; c)    repartizarea unor sume din rezultatul reportat, aferent activelor finantate din cota de dezvoltare; d)    valoarea dividendului brut pe actiune repartizat din rezultatul reportat; e)    dividendul brut total pe actiune repartizat din profitul net realizat in anul 2021 si din rezultatul reportat”, se arată în anunţul publicate de Romgaz la BVB.

Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale la care Ministerul Energiei are deţinerea majoritară de 70%, şi-a bugetat pentru 2022 venituri din exploatare de 12,3 miliarde de lei şi un profit net de 1,73 mld. lei, potrivit proiectului de buget supus votului acţionarilor.

Potrivit rezultatelor preliminare pentru 2021, compania avut : 6,2 mld. lei venituri totale şi 1,7 mld. lei profit, adică o marjă de 27%.

Romgaz are 14 mld. lei capitalizare fiind listată pe segmentul principal al bursei locale.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO