Companii

Preşedintele CNAS: Două treimi din serviciile medicale sunt acordate acum cu cardul

Preşedintele CNAS: Două treimi din serviciile medicale...

Autor: Luiza Chiroiu

23.06.2015, 13:53 163

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a spus că două treimi din serviciile medicale sunt acordate acum prin intermediul cardului de sănătate iar numărul de carduri activate este de 7 milioane, adică jumătate din numărul celor existente.

”Vor exista mereu carduri la case (la casele judeţene de sănătate – n.red.), că nu vor veni toţi (pacienţii – n.red.) să şi le ia”, a adăugat Vasile Ciurchea. El a fost prezent la evenimentul Mediafax Talks About Health Reform.

Cardul de sănătate este cel mai recent proiect informatic implementat de CNAS, care s-a ridicat la peste 100 mil. Lei. Cardul de sănătate a început să fie operaţional din luna mai şi este necesar atunci când pacienţii merg la medic pentru consultaţii. Implementarea cardului s-a realizat cu dificultate, lovindu-se iniţial de opoziţia medicilor iar ulterior de probleme în distribuţie.

Celelalte proiecte implementate din domeniul informatizării sunt sistemul in­formatic unic integrat (SIUI), pres­cripţia electronică, iar în curs de imlementare este dosarul electronic. Până acum, cel mai mare proiect a fost SIUI, de aproximativ 400 mil. lei, inaugurat la finalul anului 2010. De asemenea, în martie, CNAS a organizat licitaţii pentru două sisteme IT care vor gestiona reţetele medicale necom­pen­sate şi pentru substanţe stupefiante, pre­cum şi concediile medicale şi biletele de tri­mitere, contractele cumulând 163,3 mi­lioane de lei, cu TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO