Companii

Preşedintele colegiului medicilor: 10.000 de medici au plecat în străinatate în ultimii 5 ani. Noi am produs 7.000

Autor: Ioana David

16.02.2012, 11:53 1089

Circa 10.000 de medici au plecat în străinătate în ultimii cinci ani, în timp ce sistemul local de învăţământ a produs două treimi din această cifră, a declarat joi Prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiul Medicilor din Romania.

"Din 2007 pana in prezent peste 10.000 de medici au plecat in strainatate; noi am produs peste 7.000 de medici", a declarat Astarastoae la conferinţa "Au pacienţii nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate? Reforma, între responsabilitatea cheltuirii fondurilor şi nevoia de schimbare", organizată de Ziarul Financiar şi Alico.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a spus că în România sunt în total 56.000 de medici, 13.000 sunt rezidenţi, 2.000 sunt pensionari care au rămas în evidenţele CMR, iar restul sunt doctorii cu liberă practică.


El a precizat că scăderea numărului de doctori s-a produs din două cauze, respectiv blocarea posturilor şi migraţia medicilor.


"Numărul medicilor a scăzut din cauza blocării posturilor, dar şi a plecării acestora în străinătate. Statul este obligat să protejeze sănătatea şi de asemenea să-şi îndeplinească responsabilitatea socială", a mai spus profesorul Vasile Astărăstoae.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO