Companii

Preţul gazelor importate ar putea fi cu 15% mai mare în trimestrul al treilea faţă de ianuarie

Preţul gazelor importate ar putea fi cu 15% mai mare în trimestrul al treilea faţă de ianuarie

Autor: Carol Dan - Mediafax

29.06.2011, 15:17 310

Preţul gazelor naturale importate din Federaţia Rusă ar putea fimai mare cu 15,2% în trimestrul al treilea faţă de începutulanului, reiese din estimările Autorităţii Naţionale de Reglementareîn domeniul Energiei (ANRE).

"Preţul mediu de import estimat de ANRE pentru trimestrul altreilea este de 460 dolari/1.000 metri cubi, respectiv 43,6dolari/MWh, pentru lunile iulie, august şi septembrie", se aratăîntr-o evaluarea realizată de instituţie privind costul deachiziţie a gazelor furnizate regim reglementat companiilor, cuexcepţia termocentralelor care utlizează gazele pentru producţia deenergie termică destinată populaţiei.

Comparativ, în luna ianuarie România importa gaze la preţul de399 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit datelor ANRE.

Pentru estimareANRE a utilizat o formulă care se bazează peformulele de calcul al preţului din contractele de import înperioada 2004-2009 existente şi înregistrate la Autoritate.

"Costurile de achiziţie sunt evaluate astfel încât să acopereintegral cheltuielile ce vor fi efectuate de furnizorii licenţiaţipentru achiziţia gazelor naturale, într-o manieră prudentă şieficientă", se arată în document.

Totodată, pentru trimestrul al treilea, ANRE a luat în calcul unpreţ de 45,71 lei/MWh pentru gazele produse în România, valoarenemodificată faţă de anul 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO