Companii

Preţul gazului importat a explodat cu o lună înainte de război. Achiziţiile s-au făcut la aproape 750 dolari/mia de metri cubi. Cu o volatilitate pe pieţele externe imposibil de gestionat, factorul cheie pentru România în această furtună va fi evoluţia producţiei interne de gaze naturale

Preţul gazului importat a explodat cu o lună înainte...

Autor: Roxana Petrescu

29.03.2022, 19:15 334

♦ Prima lună a anului a adus un record istoric în ceea ce priveşte preţul de import al gazului: 747 de dolari pe mia de metri cubi, cu 68% mai mult decât în decembrie 2021.

Pentru anul acesta, potrivit bugetului publicat recent, OMV Petrom, a anunţat că producţia de gaze a companiei va scădea cu 10,2%, până la un nivel de 3,3 miliarde de metri cubi faţă de nivelul de 3,7 miliarde de metri cubi din 2021.

Anunţul vine după ce şi anul trecut compania a pierdut 12% din producţia de gaz natural, această evoluţie având un impact direct asupra creşterii importurilor în contextul revenirii cererii.

„Conform estimărilor noastre, consu­mul naţional de gaze naturale a crescut uşor cu aproximativ 2% în 2021 faţă de 2020, creşterea fiind datorată mai ales unei ierni reci şi lungi la începutul anului. În ceea ce priveşte sursele, consumul naţional a fost acoperit de o producţie internă mai scăzută şi de importuri de gaze naturale mai mari comparativ cu anul precedent“, se arată în raportul anual pentru 2021 publicat recent de OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO