Companii

Preţul grâului creşte în 2015, dar 60% din producţia locală destinată exportului a fost deja livrată

Preţul grâului creşte în 2015, dar 60% din producţia...

Autor: Gabriel Razi

15.12.2014, 00:05 1352

Grâul, una dintre cele mai tranzacţionate ma­terii prime agricole pe piaţa internaţională, are al patrulea cel mai mare potenţial de creş­te­re de preţ în 2015, după vite, bumbac şi zahăr, arată un raport al gigantului bancar olandez RaboBank.

Potenţialul de creştere al preţului la grâu în primăvară este un eveniment tradiţional în se­zoanele bogate în recolte, dar evoluţia se va re­per­cuta numai parţial asupra pieţei locale deoarece 60% din marfa disponibilă la export a fost livrată deja în perioada iulie-decembrie, pri­mul semestru al sezonului.

„Au fost exportate până acum 2,7 milioane de tone de grâu şi sunt vase care aşteaptă la încăr­cat“, spune un trader român ce activează în cadrul unei case de comerţ multinaţionale.

Cantitatea încărcată în vase şi trimisă cu precădere în Africa, Asia de Sud-Est şi Orien­tul Mijlociu până în prezent lasă disponibile 1,7 mi­lioane de tone pentru a fi exportate în pe­rioada ianuarie-iunie 2015, înainte de noua re­coltă.

Preţul grâului ar urma să crească pe piaţa bur­sieră franceză, un etalon pentru afacerile agricole europene, cu 3% în primăvară, iar pe pia­ţa americană, un alt reper la nivel mondial, co­ta­ţile ar urma să crească într-un ritm mai lent, cu un procent. Prognoza de creştere a olan­dezilor de la RaboBank indică un po­ten­ţial prudent de creştere, dar dezechilibrul local din­tre cerere şi ofertă poate majora capa­cita­tea de creştere a cotaţiei grâului. Preţul reac­ţio­nează în funcţie de aşteptările viitoare ale ope­ratorilor, astfel că evoluţii meteo negative sau escaladarea tensiunilor geopolitice de la Ma­rea Neagră pot da peste cap toate calculele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO